Barcelona destina 1,2 milions d'euros a la precarietat laboral femenina

Algunes de les 68 línies d'actuació del pla consisteixen en fomentar una contractació més estable i segura per les dones

L'estratègia vol posar de manifest la necessitat de donar contractes dignes a les dones | ACN L'estratègia vol posar de manifest la necessitat de donar contractes dignes a les dones | ACN

L'ajuntament de Barcelona destinarà aproximadament 1,2 milions d'euros a combatre la precarietat laboral de les ocupacions més feminitzades. Es tracta d'una mesura de govern presentada a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports que contempla 68 actuacions que es portaran a terme en els pròxims tres anys. El document s'emmarca dins l'Estratègia contra la Feminització de la Pobresa i la Precarietat i inclou demandes fetes pel moviment feminista i les entitats de dones durant el confinament. Algunes de les línies d'actuació són vetllar perquè l'impacte de la covid-19 no empitjori les condicions de les ocupacions més precaritzades i feminitzades de la ciutat, fomentar una contractació estable i segura i promoure una conciliació corresponsable.

La feminització d'una ocupació ve determinada per una representació de dones que la desenvolupen superior a la seva representació en el conjunt de la població, que en el cas de Barcelona seria del 52%. Les ocupacions més feminitzades a la ciutat són el treball de la llar i de les cures, la neteja i el sector d’estètica i benestar, entre d’altres.

Un dels primers eixos de la mesura anunciada és vetllar perquè la pandèmia no empitjori les condicions de treball. En aquest sentit, es busca enfortir la defensa dels drets laborals en els sectors més afectats per la crisi i reforçar la coordinació amb els consolats de diferents països per informar en origen dels drets laborals del país d'acollida.

Més info: Sanció "molt greu" a una empresa per bretxa salarial

En l'àmbit de la contractació, les dones perceben un 7% menys de salari que els homes a Barcelona i representen el 71% dels contractes a jornada parcial. Algunes de les actuacions en aquest aspecte són la implementació d'un model de servei per fomentar la contractació formal i digna de les treballadores de la llar i les cures i la intermediació per formalitzar la contractació mitjançant una plataforma web.

D'altra banda, l'ajuntament de Barcelona apunta que un 10,2% de les dones ha patit assetjament sexual a la feina en algun moment des dels 15 anys i per això la mesura de govern és proposar tallers d'empoderament per a l'afrontament i resposta davant d'aquesta problemàtica. En paral·lel, es crearà una línia d'atenció telefònica per atendre problemes de l'àmbit psicosocial i es combatrà l'impacte d'altres factors de desigualtat, com l'origen, l'edat o la diversitat funcional. També posarà en marxa la campanya Fes-te visible, adreçada a dones a l'atur i a agents contractants, per a la inscripció com a demandant d'ocupació i la regularització de les situacions laborals informals.

Més informació
Les preguntes incòmodes del feminisme a l’economia clàssica
Avui et destaquem
El més llegit