Basf i Cellnex porten el 5G a la química de Tarragona

El salt a aquesta nova era permetrà desenvolupar noves aplicacions en camps tan importants com el de la seguretat o les operacions

Basf i Cellnex portaran el 5G al centre de producció de Tarragona | iStock Basf i Cellnex portaran el 5G al centre de producció de Tarragona | iStock

L'empresa química Basf i l'operador d'infraestructures i serveis de telecomunicacions, Cellnex Telecom, han segellat una aliança per instal·lar la primera xarxa privada basada en tecnologia 5G en la indústria química espanyola, segons informen en un comunicat. El projecte pilot, al seu torn, serà un dels primers en el panorama industrial estatal. Cellnex serà l'encarregada d'instal·lar i desplegar aquesta xarxa 5G al centre de producció que Basf té a La Canonja, Tarragona, sobre la qual es desenvoluparan diversos casos d'ús vinculats a l'operativa industrial de la planta.

La cinquena generació de comunicacions mòbils, més coneguda com a 5G, permetrà multiplicar per 10 la velocitat i capacitat de transmissió de dades pel que fa al 4G; reduirà per 10 la latència –temps de resposta a una sol·licitud- a nivells d'un mil·lisegon; tindrà una elevada disponibilitat i fiabilitat, permetent el seu ús en aplicacions crítiques; i permetrà gestionar fins a un milió de dispositius connectats per quilòmetre quadrat. En la seva aplicació industrial, el 5G suposarà un abans i un després, convertint-se a la base per al desenvolupament de la indústria 4.0 i el IoT.

A escala global, Basf ha identificat el 5G com una de les tecnologies clau per al seu procés de transformació digital. Malgrat que la connectivitat en la indústria és un fet des de principis de la dècada dels 90, el salt a aquesta nova era permetrà desenvolupar noves aplicacions en camps tan importants com el de la seguretat o les operacions. Una tecnologia que facilitarà l'avanç de l'internet de les coses (IoT), la implementació del big data, la realitat virtual i augmentada, i la intel·ligència artificial. Tarragona es convertirà, també, en un dels primers projectes en matèria de 5G que la mutlinacional alemanya engega a escala global. Fins ara, només Alemanya, Bèlgica i Xina han arrencat projectes similars.

El director del centre de producció de Basf a Tarragona, Benjamin Hepfer, ha destacat que "aquest projecte suposa un abans i un després per al centre de producció de Tarragona" perquè, subratlla, "amb la tecnologia 5G donarem un salt que ens permetrà avançar exponencialment cap a una nova manera d'operar. És un projecte pioner en tota la indústria química".

Més informació
Cellnex arriba a Polònia de la mà d'Iliad
Cellnex desplegarà xarxes IoT a Itàlia, Regne Unit i Irlanda
BASF invertirà enguany 31 milions d'euros a Tarragona
Avui et destaquem
El més llegit