Els bolets del Pirineu, en risc pel canvi climàtic

Les espècies com el rovelló, el cep i el rossinyol poden ser de les més afectades al Pirineu

La producció de bolets a les zones més altes del Pirineu serà la més afectada pel canvi climàtic | Cedida La producció de bolets a les zones més altes del Pirineu serà la més afectada pel canvi climàtic | Cedida

La producció de bolets als boscos del Pirineu situats a major altitud podria ser la més afectada pel canvi climàtic. Així ho assenyala una recerca del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, la Universitat de Lleida i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, publicada a la revista científica Agricultural and Forest Meteorology.

L'estudi conclou que des de 1976 fins a l'actualitat la producció de bolets ha patit una davallada moderada i preveu que aquesta tendència s'accentuarà més o menys fins a l'any 2100 en funció de la magnitud de l'escalfament global. En l’article, els autors assenyalen que els boscos subalpins i montans de pi roig i pi negre del Pirineu seran els més afectats. En aquests ecosistemes, la productivitat total de bolets podria caure prop de 60 quilos per hectàrea l’any 2100 en el pitjor escenari. A la resta del territori català es mantindria més estable.

El treball distingeix entre els fongs anomenats micorrízics (hi podem trobar espècies de gran interès gastronòmic i recreatiu com el rovelló, el cep o el rossinyol) i els sapròfits (aquells que s’alimenten dels residus d’altres organismes, entre els quals es troben l’apagallums, el xampinyó o la múrgola). En els primers s'espera una disminució de la productivitat de manera general als boscos pirinencs, mentre que en els segons podria augmentar la seva producció en els boscos més mediterranis.

Sergio de Miguel: "Aquest és un primer pas per determinar també els impactes del canvi climàtic"

“Aquest estudi també pretén conscienciar sobre la necessitat d’anticipar-se als possibles impactes del canvi climàtic sobre aquests organismes, que juguen un paper tan important en els ecosistemes naturals i a desplegar possibles polítiques de gestió forestal per mitigar els efectes del canvi climàtic sobre els nostres boscos”, ha assenyalat Albert Morera, autor principal de l’article i investigador a la Universitat de Lleida.

"Aquest és un primer pas per determinar també els impactes del canvi climàtic tant sobre la diversitat del conjunt d’espècies de bolets com sobre espècies individuals d’interès socioeconòmica per la seva comestibilitat”, afegia Sergio de Miguel, director d’aquestes investigacions, professor de la Universitat de Lleida i investigador adscrit al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal.

Avui et destaquem
El més llegit