Brots verds al cereal català

El sector està a l'alça i preveu una bona temporada

El sector del cereal de Catalunya afronta la temporada 2013 amb optimisme. Una sensació positiva que s'explica per l'elevada producció de cereal que es podrà collir aquest any. Unes condicions climatològiques òptimes i la bona situació dels preus de mercat fan que des d'Unió de Pagesos augurin "una temporada francament bona".

Ho explica des de la comarca de l'Urgell Alejandro Domingo, responsable del sector del cereal al sindicat agrari, qui preveu que les produccions de cereal superin àmpliament les xifres habituals. La producció per hectàrea acostuma a superar lleugerament els 3.000 quilos de cereal, unes dades que aquest curs 2013 es podrien elevar fins a superar els 4.000 o, fins i tot, 5. 000 quilos.

Positiu arreu del país
La temporada passada ja va ser fructuosa per algunes comarques de Catalunya, com el Solsonès, on es van aconseguir unes produccions de rècord. No obstant això, Domingo recalca que va ser "una temporada irregular i atípica o va haver-hi territoris amb produccions positives però d'altres amb xifres molt baixes". Un exemple n'és l'Urgell, on només es va collir 800 quilos, molt lluny de la mitjana.

I la temporada justament anterior també va ser dolenta. Aquest any, però, és diferent. Domingo destaca que "serà una bona temporada a tot arreu". Es confia en superar amb escreix els mil milions de tones produïdes anualment.

Els preus acompanyen
L'optimisme del sector del cereal per la bona producció s'explica també per l'òptima situació dels preus de mercat. El responsable del sector del cereal a Unió de Pagesos explica que "des de fa un parell d'anys la tònica de preus és bona, al voltant de 200 euros la tona de cereal". Gairebé duplica el preu de dos anys enrere, quan es movia en 120 euros la tona. Uns preus "ruïnosos", recorda Alejandro.

Als bons preus, s'hi suma l'alça de la demanda mundial, la mala climatologia en altres zones productores del món i un dòlar dèbil, segons desgrana Domingo. Tot plegat fa que "el mercat del cereal fluctuï a l'alça", conclou.

A Catalunya hi ha al voltant de 300.000 hectàrees on es treballa el cereal. Les principals comarques productores són les de la Catalunya Central com l'Anoia, Osona, el Bages o el Solsonès. També tenen un paper rellevant la Segarra i la Conca de Barberà, acompanyades, en menor mesura, per La Noguera i el Segrià.
Avui et destaquem
El més llegit