El grup Cala Jóncols, el primer establiment amb residus zero de Girona

L'empresa impulsa un sistema de gestió per aconseguir tancar "el cercle" i aposta per la sostenibilitat

Hotel del grup Cala Jóncols de Roses, primer en apostar pel Residu Zero|ACN Hotel del grup Cala Jóncols de Roses, primer en apostar pel Residu Zero|ACN

El grup Cala Jóncols de Roses, que compta amb un hotel, un restaurant, una vinya i dos centres de submarinisme, ha impulsat un sistema innovador de gestió de residus amb tecnologia puntera amb l'objectiu de "tancar el cercle" i convertir-se en el primer establiment d'aquestes característiques amb residu zero de les comarques gironines i un dels primers de Catalunya. Fa anys que aquest establiment, situat en ple Parc Natural del Cap de Creus, va començar a implantar mesures per minimitzar la generació de residus. Amb el nou sistema, però, garanteix la valorització de pràcticament tots els residus que s'hi generen, a banda de contribuir a impulsar la sostenibilitat a través de l'anomenada economia circular.

El grup té previst instal·lar plaques solar per produir electricitat per al seu propi consum i habilitar punts de recàrrega de vehicles elèctrics. A més, construirà un celler per elaborar vi propi de manera ecològica i un molí per produir l'oli de les seves pròpies oliveres. Les dues construccions estaran en funcionament l'any que ve i seran les primeres d'aquestes característiques al municipi. 

L'empresa també ha instal·lat una compostadora d'última tecnologia que permet tractar in situ els residus que es generen al restaurant, tant d'origen animal com vegetal, i transformar-los en adob per a la vinya, l'hort i el jardí. La màquina té capacitat per absorbir fins a 26 tones de residus orgànics a l'any, i evita les males olors gràcies al seu sistema de pressió inversa.

Aposta pel reciclatge

Pel que fa als envasos de plàstic, paper i cartró, es compacten, i el vidre s’esmicola per reduir-ne el volum, facilitar el seu reciclatge i minimitzar el transport i reduir la petjada de CO2. A més, s'ha eliminat el plàstic dels envasos d'aigua i s'ha substituït per ampolles de vidre reutilitzables. També utilitza cantimplores individuals per l'aigua que ofereix per endur-se als seus clients. 

Calculen que amb aquest sistema, cada temporada es produeix un estalvi de més de 2.000 envasos de plàstic. Amb aquestes mesures, a més, es redueixen a zero les emissions de CO2 derivades del transport d'aigua i dels envasos. 

El tractament de l'entorn

En relació amb la neteja d'espais, també han eliminat tots els productes químics i s'utilitza aigua hidrolitzada. Es tracta d'un sistema eficaç per a l'eliminació de bacteris i virus i també esterilitza superfícies del coronavirus. Per fer la bugada, es renta amb ozó, que permet un estalvi del 30% d'aigua i del 50% de detergent. 

La companyia compta des de fa anys amb una depuradora pròpia per filtrar i desinfectar les aigües residuals i així reaprofitar-les per al reg de l'hort i el jardí. La instal·lació permet recuperar uns 40 metres cúbics diaris. 

Des de fa 10 anys, per regar el jardí s'utilitza l'aigua de l'hotel, un cop tractades les aigües residuals. S'ha substituït la gespa per una planta entapissant, la Lippia, que redueix en un 90% el consum d'aigua. També s'ha preparat el terreny de manera que no calgués aplicar-hi adobs artificials i s'han fet servir plantes autòctones, com l'Agapanthus i la Caura, que s'integren perfectament a la cala. 

Més informació
L’app per viure a l’estil residu zero
Inversions de 4,2 milions d'euros en economia circular dels residus
Avui et destaquem
El més llegit