
La proposta de Llei de Cambres, elaborada per les 13 Cambres de Comerç de Catalunya, s’ha lliurat aquest dijous al Parlament de Catalunya als principals grups parlamentaris que donaran suport a l’aprovació del text. El president del Consell General de Cambres de Catalunya, Josep Santacreu, ha celebrat l’ampli suport de la proposta de Llei, que ha definit com “una proposta de consens que posarà punt final a més de 10 anys en què Catalunya no ha disposat d’una llei autonòmica pròpia per regular les Cambres de Comerç”.
Santacreu ha assegurat, en aquest sentit, que amb aquesta norma “no només guanyaran les Cambres de Comerç, sinó el conjunt de l’economia”. El dirigent ha estat acompanyat per deu presidents i presidentes de les cambres. En el cas de la de Terrassa, en substitució de Ramon Talamàs hi ha anat el vicepresident tercer, Jordi Rodríguez.
El text proposat va ser consensuat a finals de l’any passat per les 13 cambres de Catalunya, i va rebre el suport de les principals patronals catalanes, Pimec i Foment del Treball, així com dels principals sindicats. El text compta també amb el suport del Govern de la Generalitat i dels grups parlamentaris PSC, Junts, ERC i PP.
La Llei de Cambres permetrà, en primer lloc, adaptar la normativa catalana a la Llei bàsica estatal de Cambres de Comerç del 2014. Des d’aquell any, Catalunya ha estat una de les poques comunitats autònomes que no ha comptat amb una llei cameral actualitzada i s’ha regit per una regulació anterior, que va quedar obsoleta.
Un reforç institucional de Catalunya
Aquesta llei busca reforçar institucionalment Catalunya i el suport al creixement social i econòmic, així com la col·laboració entre les administracions públiques i el sector empresarial en un context global complex. Alhora, també introduirà algunes novetats. Per una banda, es perfilaran millor les funcions públiques de les Cambres, especialment en relació amb la representació i la seva relació amb les administracions públiques i definirà els instruments de col·laboració.
En concret, el text reconeix les Cambres com a òrgans consultius, de representació i de col·laboració amb les administracions que representen, promouen i defensen els interessos generals del comerç, la indústria, la navegació i els serveis. Aquest rol de representació es materialitzarà a través de les comissions i dels grups de treball que integren les Cambres i la participació en entitats.
També promourà la creació de plans camerals, amb l’objectiu de donar suport al desenvolupament de les empreses catalanes mitjançant la col·laboració amb les administracions públiques. En matèria de finançament, la normativa estableix un conveni per un import progressiu de tres milions pel 2026, cinc milions pel 2027 i set milions pel 2028.