El caravàning: turisme estratègic que està a l'alça a la Catalunya Central

Osona, Berguedà i Bages posen més espais habilitats amb aigua i llum per atraure aquest turisme estratègic

Un cartell de l'àrea d'autocaravanes de Cantonigròs | ACN Un cartell de l'àrea d'autocaravanes de Cantonigròs | ACN

El caravàning és un turisme que està a l'alça a la Catalunya Central, on en els últims anys han crescut les àrees habilitades per pernoctar-hi de forma limitada. A comarques com Osona, Berguedà i al Bages tenen clar que és un turisme estratègic perquè els ajuda a desestacionalitzar l'activitat i a reduir massificacions, potenciant zones poc conegudes. Durant la pandèmia van viure un "boom" amb el turisme de proximitat i ha continuat atraient visitants ara que ja no hi ha restriccions. "Cada cop s'intenten oferir més serveis perquè les àrees siguin més agradables", remarca Sandra Fumanya, tècnica de Turisme del Consell Comarcal d'Osona. El perfil del visitant és sobretot familiar o de parelles, si bé també hi ha estrangers jubilats.

A Osona ja fa cinc anys que treballen per atraure aquest tipus de turisme. Actualment hi ha dotze àrees habilitades a municipis com Viladrau, Vic i Cantonigròs (L'Esquirol) i la previsió és que en un futur se n'hi afegeixin més. "Aquestes àrees funcionen i cada cop s'intenten oferir més serveis perquè siguin més agradables; algunes fins i tot hauran d'augmentar les places perquè en moments puntuals s'omplen i això vol dir que estem anant pel bon camí", explica Fumanya. Totes elles tenen entre 5 i 20 places, amb aigua, electricitat i estan a prop de nuclis urbans. En el cas de Cantonigròs, per exemple, l'usuari ha de pagar 5 euros per vehicle i dia per fer-ne ús i funcionen amb una aplicació de mòbil on s'ha de fer el registre. "Fa uns anys ja hi havia una demanda d'aquest tipus instal·lacions i amb l'adequació de les àrees n'han vingut més perquè és una àrea segura, habilitada i amb condicions per fer una estada a la comarca", assenyala.

Són turistes que "van amb la casa a sobre" i que, sense aquestes àrees de servei, no s'acostarien a la comarca ni s'allotjarien a un hotel o un càmping

Durant la pandèmia van viure un 'boom' de reserves de turisme de proximitat a causa de les restriccions, però aquest estiu han notat una baixada. Malgrat tot, sí que han experimentat que durant la primavera i la tardor és quan més funcionen i ho atribueixen, en bona part, al fet de tenir diferents àrees repartides per la comarca. "La gent repeteix i va fent rutes per descobrir els diferents municipis on n'hi ha", detalla. Segons la tècnica, amb els anys han vist que aquest és un turisme estratègic que ajuda a desestacionalitzar el turisme i que també enriqueix el territori, perquè un cop pernocten a les àrees també compren productes locals i fan activitats. Creu que França és un bon exemple a seguir i que cal seguir desenvolupant noves activitats per retenir encara més aquest públic.

En aquest sentit, assegura que són turistes que "van amb la casa a sobre" i que, sense aquestes àrees de servei, no s'acostarien a la comarca ni s'allotjarien a un hotel o un càmping. De fet, a les àrees autoritzades només s'hi poden quedar dues nits. "El que vèiem abans és que no utilitzaven els càmpings i aparcaven a qualsevol lloc, amb 'influencers' fent-se fotografies en llocs que també eren perillosos". Del que es tracta és d'oferir espais habilitats i segurs on deixar el vehicle i pernoctar i evitar que puguin accedir en vehicle en espais naturals o paratges per protegir l'entorn.

Altres punts on funciona molt bé és al Berguedà i, concretament, la de Gironella destaca com una de les més equipades. Es tracta d'un espai per a catorze vehicles, amb servei d'aigües, electricitat i un espai tancat on dipositar la brossa, ja que el municipi funciona amb el sistema porta a porta i no disposa de contenidors en superfície. A diferència del Bages, la distribució de les dotze àrees va ser planificada a nivell de tota la comarca i es van decidir les capacitats i serveis segons la dimensió de cada municipi.

Més informació
El turisme, un dels motors de Catalunya
El turisme rural a Lleida: el regne del visitant de proximitat
El “bon ritme” de l’economia catalana: resiliència, retorn del turisme i més exportacions
Avui et destaquem
El més llegit