La Cecot demana no estigmatitzar les empreses en procés de reestructuració

El Congrés dels Diputats ha donat llum verda a la nova Llei Concursal

El Congrés dels Diputats | ACN El Congrés dels Diputats | ACN

Cecot ha aplaudit la nova llei concursal aprovada pel Congrés dels Diputats sobre marcs de reestructuració preventiva, exoneració de deutes i inhabilitacions. "És una reforma llargament esperada pels representants empresarials i que compta amb el suport de gran part dels agents econòmics i agents socials preocupats per aconseguir enfortir el teixit empresarial català, també per la via de la segona oportunitat o la millora del procediment concursal", destaca la patronal vallesana en un comunicat.

El president de la Cecot, Xavier Panés, reclama una "aposta social conjunta per evitar l'estigmatització" de les empreses que han d'entrar en un procés de reestructuració: “Sempre hem dit que tant important és impulsar la creació d’empreses com fer els màxims possibles per mantenir i ajudar les empreses que fa anys que estan desenvolupant la seva activitat”. Aquest estigmatització, assenyala, provoca més dificultats per evitar el tancament d'una companyia que travessa dificultats puntuals. 

"Hem de ser capaços de canviar expressions del tipus aquesta empresa està tocada per expressions més assertives que evitin penalitzar el procés de superació d’una incidència o dificultat”, emfatitza Panés.

Les novetats de la nova legislació concursal

Un dels canvis legislatius que des de la patronal Cecot es considera de major importància és la introducció dels plans de reestructuració que, tal com preveu la llei, han de constituir un instrument preconcursal important, dirigit a evitar la insolvència, actuant en estadis previs a la situació de concurs. “En aquest punt prenen importància mecanismes de suport a les empreses com ara el Helpempresa, que mitjançant un diagnòstic previ detecta possibles febleses en l’organització, anticipa solucions a manera d’actuació preventiva”, remarca el president de la patronal.

Addicionalment la reforma de la llei preveu la introducció del procediment concursal especial per a micropimes, deixant en mans de la mateixa microempresa la gestió del concurs, prescindint d’administradors concursals, advocats i procuradors. Segons Cecot, això suposarà una reducció de temps i cost dels processos concursals, però, alhora, significarà que la microempresa concursada hagi d’autogestionar el seu concurs.

La segona oportunitat i els deutes

També es considera innovadora l’aparició de la figura de l’expert en la reestructuració, de nomenament voluntari, a excepció d’alguns casos que és obligatori. La persona que exerceixi aquest càrrec no cal que sigui administrador concursal i hauria de permetre agilitzar els procediments concursals i ajudar a les empreses en aquesta situació en tots els tràmits legals necessaris.

"És d’especial importància el procediment de segona oportunitat, que amplia la relació de deutes exonerables i introdueix la possibilitat d’exoneració sense liquidació prèvia del patrimoni del deutor, i amb un pla de pagaments, permetent així que aquest conservi el seu habitatge habitual i els seus actius empresarials", afegeix la Cecot. La introducció d'un prepack concursal, la reducció dels terminis del procediment concursal i l'exonareció dels deutes amb l'Agència Tributària i Seguretat Social són altres aspectes que destaca la patronal. 

Avui et destaquem
El més llegit