• Territori
  • La Cecot demana simplificar els tràmits per les instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic

La Cecot demana simplificar els tràmits per les instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic

El sector dels instal·ladors sosté que amb una tramitació més àgil hi hauria més plaques solars per l'autoconsum

Instal·lació d'autoconsum fotovoltaic en una llar | iStock
Instal·lació d'autoconsum fotovoltaic en una llar | iStock
Redacció VIA Empresa
25 de Juliol de 2022

La Comissió d’Energia de la Cecot ha reclamat a l'administració la simplificació dels tràmits per les instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic a Catalunya. Segons la patronal, hi ha procediments administratius que representen un endarreriment o una barrera a l’hora de tirar endavant projectes d’autoconsum d’energia elèctrica. Per això, han elaborat un document amb mesures per facilitar aquests projectes.

 

L’objectiu és detectar i posar sobre la taula les problemàtiques concretes amb què es troben les empreses que volen tramitar aquestes instal·lacions, identificant els punts més crítics a resoldre per poder aportar en cada cas una proposta de solució. Tot plegat amb la vista posada en els reptes de la transició energètica per assolir la neutralitat climàtica el 2050

Casas: "El teixit empresarial està cansat i avorrit de grans discursos grandiloqüents sobre la necessitat de transformacions"

A Catalunya hi ha un total de 8.738 instal·lacions. El sector dels instal·ladors sosté, però, que si els tràmits necessaris per a la seva legalització fossin més àgils, n’hi hauria moltes més. En aquest sentit, mostren la seva preocupació p"el baixíssim grau de desenvolupament de la generació energètica amb renovables, motivada en molts casos per l’arrelament a una determinada concepció del territori que frena la seva expansió".

 

"El teixit empresarial està cansat i avorrit de grans discursos grandiloqüents sobre la necessitat de transformacions i canvis perquè a l’hora de la veritat, quan intenten posar en marxa projectes de transició energètica, topen amb tants impediments i normativa contradictòria que acaben aturats”, expressava el coordinador de la Comissió d’Energia i director de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot, Josep Casas.

Rull: “El debat de les renovables no és un element perifèric, és un element estructural i un dels reptes més importants"

Per la patronal, cal plantejar a les institucions catalanes l’establiment d’un nou marc legislatiu d’urbanisme i ordenació territorial que reculli la realitat actual, tingui visió de futur i defineixi, de forma clara i transparent, les competències que són atribuïdes a les administracions públiques. Fan menció especial als tràmits que estableixen els ajuntaments.

“El debat de les renovables no és un element perifèric, és un element estructural i un dels reptes més importants al que ens enfrontarem com a societat els propers trenta anys. És per això que la Comissió d’Energia de la Cecot vol treballar en aquest àmbit pel benefici de la mitjana i petita empresa i del conjunt de la societat”, apuntava Josep Rull, director del compromís verd de Mútua de Terrassa