L'Ictineu 3, el primer submarícatalà modern, està, després de deu anys de feina, a punt per a la immersió. Serà la prova definitiva per demostrar el seu funcionament i permetrà que es pugui començar a utilitzar. Les proves d'immersió es faran durant les pròximes setmanes a la Costa Brava, que, per les seves condicions, és la zona més adequada per comprovar la resistència del submarí al mar.
"Són aigües molt profundes a prop de la costa i això és perfecte per poder provar l'Ictineu 3", comenta CarmeParadera, promotora de la iniciativa, que comenta que "estem a les darreres setmanes de prova. Com que és una cosa molt nova i no tenim antecedents no sabem què ens podem trobar". L'Ictineu 3 es va començar a construir fa deu anys i s'ha fet per peces. La darrera fase ha consistit en muntar totes aquestes peces a la seu de l'empresa a Sant Feliu de Llobregat i fer les primeres proves abans de la definitiva: la immersió al port.
Eina útil per a la societat
Els promotors de la iniciativa asseguren que han creat el submarí com una eina útil per a la societat i que es podrà dedicar, per exemple, a intervencions ràpides en cas d'una catàstrofe com la del Prestige. "Llavors van haver de venir vaixells de fora del país", recorda Paradera. L'exploració del fons marí, recerques arqueològiques o científiques i viatges de lleure i de luxe són d'altres opcions que tenen els promotors de l'Icteneu 3.
El submarí incorpora materials innovadors i tècniques de construcció avançades, sistemes energètics no contaminants, sistemes de control i gestió intel·ligents i tecnologies avançades en sistemes de posicionament, de navegació, comunicacions i sensors. "Construir un submarí és molt complex, més encara que un avió perquè ha de fer front a una pressió molt important", apunta Carme Paradera que assegura que "intervenen moltes disciplines i s'han de coordinar totes". Aquesta multidisciplinarietat i la dificultat per aconseguir proveïdors que servissin productes de qualitat són, segons Paradera, dos dels principals entrebancs que han trobat els promotors, a més del finançament
Finançament per micromecenatge
La construcció del submarí va començar fa deu anys i a meitat del projecte es va trobar amb l'esclat de la crisi. "Les retallades en subvencions ens van deixar amb una gran precarietat, que es va incrementar quan es va tancar l'aixeta dels crèdits", recorda Paradera.
Va ser llavors quan els seus promotors van decidir buscar recursos a través de campanyes de micromecenatge, iniciatives amb les que han aconseguit més de 180.000 euros. "Sense aquestes aportacions no haguéssim pogut acabar el submarí", reconeix Paradera que recorda que la crisi també va provocar reduir el nombre de treballadors que participaven en el projecte. L'Ictineu tres s'ha fet realitat amb cinc treballadors, tres voluntaris i tres estudiants.
Entre les persones que han col·laborat en el finançament del submarí es sortejaran viatges i immersions en el submarí. A més, onze empreses han esponsoritzat l'Icteneu 3.
La construcció del submarí ha suposat una inversió de 2,5 milions d'euros, una quantitat de la qual el 14% procedeix de subvencions públiques, un 51% de préstecs, un 30% de capital privat i un 5% de vendes. "No tenim constància de cap altre projecte d'aquestes característiques ni a Espanya ni a nivell internacional pel que considerem que tindrà una bona acollida al mercat", confia la promotora de l'Ictineu 3.
"Construir un submarí és més complex que crear un avió"
L'Ictineu 3, el primer submarí català finançat amb campanyes de micromecenatge, ja està preparat per la immersió
09
d'Octubre
de
2013
Act.
09
d'Octubre
de
2013