Creix un 14,4% la despesa per turista a l'entorn de Barcelona

Internet i els dispositius mòbils es converteixen en la principal via d'informació per escollir destinació

Turistes a Barcelona Turistes a Barcelona

El perfil del visitant de la demarcació de Barcelona és home (64,3%), té una edat mitjana de 46 anys, estudis universitaris (52,1%) i la valoració mitjana del municipi és de 8,2 sobre 10, tot destacant en l’amabilitat, el caràcter i la seguretat. Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de l’estudi Caracterització dels Turistes a l’Entorn de Barcelona 2016, que elabora la Diputació de Barcelona i que permet conèixer el perfil, la valoració i els hàbits de comportament dels turistes que visiten les comarques barcelonines (menys Barcelonès).

Pel que fa al nombre de nits en destinació, aquests es lleugerament inferior a la de 2015 i se situa en 4,9. Els turistes que més nits s’allotgen són els holandesos, britànics i russos, els majors de 65 anys, i els que s’estan a les comarques del Maresme i Garraf.

nits

Mitjana de nits dels visitants | Diputació de Barcelona

La distribució per nacionalitats es manté respecte les xifres de 2015. En primer lloc es posicionen els turistes de nacionalitat espanyola que són gairebé la meitat dels turistes de l’entorn de Barcelona (un 28,8% resideix a Catalunya i un 19,5% a la resta d’Espanya). Segueixen els francesos i britànics amb percentatges al voltant del 10%. La resta de nacionalitats no assoleixen en cap cas percentatges superiors al 5%.

Els turistes catalans els podem trobar principalment a les comarques del Berguedà, el Moianès i Osona i en establiments de turisme rural; els turistes de la resta de l’estat es troben en major mesura a la comarca del Vallès Occidental i han vingut majoritàriament per motius professionals; els estrangers es troben a la comarca del Garraf i s’allotgen en primer lloc en apartaments turístics.

6 de cada 10 turistes venen per oci

La distribució en la motivació del viatge es manté estable respecte les dades de 2015: un 65,1% ha visitat l’entorn de Barcelona per raons d’oci, un 25,7% per motius professionals i un 9,1% per motius personals o altres. Hi ha una proporció major de turistes d’oci a les comarques del Berguedà i el Maresme i en els allotjaments de càmping.

Els que venen per motius professionals es concentren a la comarca del Vallès Occidental i els que han vingut per motius personals o altres a l’Alt Penedès i a casa d’amics o familiars.

Al 2016 el 64,2% dels turistes han escollit el municipi sense contemplar cap altre alternativa, una dada molt semblant a l’obtinguda al 2015. Els principals competidors dels municipis de l’entorn de Barcelona són altres destinacions de la resta del territori espanyol (12,9%), Barcelona ciutat (10,8%) i la Costa Brava (7,4%). Els que menys han contemplat el fet d’anar a una altra destinació són els que han vingut per motius professionals, personals o altres i els allotjats a casa de familiars o amics.

destinacions alternatives

Destinacions alternatives dels turistes | Diputació de Barcelona

Internet, principal font d’informació

La principal font d’informació consultada per decidir la destinació és Internet, xarxes socials o blogs (49,7%), dada que s’incrementa fins al 61,4% entre els que han contractat per compte propi i fins al 70% entre el de nacionalitat russa i els allotjats en turisme rural. Segueixen la família, amics i coneguts (18,7%) i per l’empresa o el centre d’estudis (18,4%) amb percentatges similars als de 2015. També ha augmentat l'ús dels dispositius mòbils en la destinació (+20,3%) i de les webs d’agències online com a fonts d’informació principals (+9,2%).

La forma de contractació del viatge obté dades molt similars a les obtingudes al 2015: un 67,6% ha contractat per compte propi, el 17,5% a través de l’empresa i el 10,7% totalment per operadors turístics. La resta de modes de contractació obtenen citacions per sota del 5%.

La despesa en allotjament per persona i dia passa de 43,4 euros al 2015 a 48,0 euros al 2016, un 14,4% més. Segons el tipus d’establiment en el que s’han allotjat, les pujades més fortes es produeixen als hotels i establiments de turisme rural. Els turistes que més gasten són els russos, els nordamericans i els que estan al municipi per motius professionals.

Descansar, oci i passejades, activitats preferents

Les activitats més realitzades en els municipis de l’entorn Barcelona són descansar (60,6%), anar de restaurants, tapes, dinar, sopar, etc. (52,5%) i passejar o caminar (49,3%). Els grups de turistes més excursionistes són els que s’allotgen a la marca Pirineus de Barcelona i els que dormen en un allotjament de turisme rural.

Pel que fa als aspectes millor valorats, aquests són el caràcter i amabilitat, i la seguretat ciutadana amb una puntuació de 8,5 sobre 10 en ambdós casos. La valoració general del municipi se situa en 8,2 punts de mitjana, valoració idèntica a la de 2015. Els aspectes amb una puntuació més baixa són l’oferta d’aparcament i els punts d’accés a Internet, amb una valoració mitjana de 7,2 i 7,3 respectivament.

L’informe Caracterització del Turistes a l’Entorn de Barcelona 2016, que elabora la Diputació de Barcelona en conveni amb l'Ajuntament de Barcelona i Turisme de Barcelona, permet conèixer el perfil, valoració i hàbits de comportament dels turistes que visiten l’entorn de Barcelona (que compren les marques Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona).

Més informació
El turisme: un sector que no podem menysprear
Càmping Costa Brava, 45 anys gaudint de l’estiu
El 'sex appeal' del comerç de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit