El negoci de la neu

Les estacions d'esquí a Catalunya generen prop de 17.000 llocs de treball estables

La temporada d'hivern ja és aquí i la majoria de les estacions d'esquí a Catalunya ja obriran aquest cap de setmana. Enguany, les estacions catalanes invertiran una mica més de 5,6 milions d'euros, xifra que gairebé triplica els dos milions del 2012. Ningú discuteix la importància estratègica d'un àmbit econòmic que a Catalunya produeix prop de
 17.000 llocs de treballs directes, segons dades de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat. No obstant, el que es debat des de fa quatre anys és el model de viabilitat i gestió de les estacions d'esquí catalanes.

De les quinze estacions d'esquí a Catalunya, només tres (Massella, Port del Compte i Baqueira-Beret) disposen d'un capital totalment privat. La resta, es troba sota la protecció de la Generalitat. Què ha passat per què s'hagi invertit el model anterior? "En el món de l'esquí, les inversions han de tenir un retorn econòmic i s'han de poder amortitzar", explica la directora comercial de l'estació gironina de Massella, Maite Martí.

La responsable de Massella afegeix que la meteorologia i la competència d'Andorra també amenacen el compte de resultats. "Només ens queda centrar-nos a treballar molt intensament a l'hivern i practicar una política de contenció de despeses".

Per la seva part, el president de l'Associació Catalana d'Estacions de Muntanya (ACEM) i responsable del domini de Masella, Xavier Nolla, ha xifrat com a objectiu per a aquesta temporada arribar als dos milions d'esquiadors, encara que ha precisat que mantenir-se en 1,8 milions "també estaria molt bé".

Diversificació i impacte al PIB
Durant els últims anys, per reconduir el model de les estacions d'esquí s'ha parlat de la possibilitat de desestacionalitzar els serveis i diversificar l'activitat. Martí descarta aquesta opció perquè considera que no resulta rendible. "Només treballem a l'hivern perquè les estacions que han obert a altres èpoques ens han demostrat que durant un cap de setmana de temporada rebem el mateix nombre de visites que tot l'estiu", argumenta.Per contra, des de Ski Pallars (empresa que gestiona les pistes de Port Ainé i Espot) defensen la necessitat d'organitzar activitats complementàries. El seu director comercial, David Ros, comenta que davant la incapacitat de les empreses per recuperar les inversions, cal oferir un ventall d'opcions. "Abans triomfava el concepte de grans dominis esquiables. Ara, la gent vol una altra oferta, basada en activitats familiars en un entorn rural o en escapades a l'estiu per practicar esports d'aventura", explica.

Ski Pallars pertany a la Generalitat i les seves estacions donen feina a 300 persones. Ros justifica l'operació perquè per cada euro invertit al sector de l'esquí, les valls de muntanya n'obtenen set. A més, recorda que les estacions "només es porten el 7% de la despesa que fa el turista al complex turístic".

La prudència financera
L'estació d'esquí més rendible per la seva localització i l'estatus adquirit és Baqueira-Beret. El seu subdirector comercial, Xavier Ubeira, recolza que els recursos públics hagin servit per recuperar una indústria clau per a Catalunya, encara que lamenta la competència deslleial que suposa per les estacions amb capital íntegrament privat. "Ens haurien de compensar d'alguna manera", afegeix.

Ubeira precisa que Baqueira s'ha centrat en el control exhaustiu de les despeses, el mínim endeutament i en la prudència financera per tirar endavant.
A més, assenyala que s'ha deixat de banda la diversificació de l'activitat. "La nostra base de negoci són elements com l'esquí i la venda de forfets". Amb aquesta filosofia, Baqueira dóna feina a 500 persones de forma estable.


Respecte a la possibilitat de què Barcelona organitzi els Jocs Olímpics d'Hivern, Ubeira manifesta que degut a la crisi econòmica no és un bon moment per pensar en inversions. Tot i que reconeix que incentivaria la pràctica de l'esport, considera més adient "recuperar la tradició de la setmana blanca a les escoles o potenciar l'esquí des de l'àmbit escolar".
Avui et destaquem
El més llegit