Els túnels de Vallvidrera celebren 25 anys

La infraestructura que uneix Barcelona amb Sant Cugat del Vallès serà gestionada per Abertis fins al 2037

Aquest any 2016, el del seu vint-i-cinquè aniversari, els usuaris dels Túnels de Vallvidrera paguen 3,70 euros de peatge, i 4,16 euros en hora punta. Preus diferents dels quals existien en el moment de la seva inauguració, el 26 d'agost de 1991, efemèride de la qual ara se celebren 25 anys. Amb aquesta infraestructura es volia donar resposta a la necessària connexió entre el Vallès Occidental i Barcelona a causa del cada vegada més creixent pes socioeconòmic de la capital catalana.

Com a conseqüència d'aquesta necessitat, al febrer de 1967, l'Ajuntament de Barcelona va iniciar els tràmits per a l'adjudicació per concurs de les obres de construcció dels túnels urbans a través de la serra de Collserola. La via, inaugurada el 1991, ha reduït el trajecte fins a la capital catalana en pocs minuts de cotxe a canvi d'un peatge i és part important del creixement de Sant Cugat del Vallès i del canvi de barris i evolució de barris com el de La Floresta.

Canvi en la gestió, entra Abertis
Ja en aquell 1967, es va constituir l'empresa Túneles y Autopistas de Barcelona, S.A. (TABASA) com empresa licitadora per al concurs de les obres dels túnels i al desembre de 1969 es va produir l'adjudicació a TABASA de la construcció i explotació dels Túnels de Vallvidrera.

Actualment, la infraestructura és gestionada per Abertis des de l'any 2013, tot i ser responsabilitat de la Generalitat de Catalunya des que, al juliol de 1980, el Ministeri d'Obres Públiques traspassés a l'Administració catalana el compromís de participar en la construcció dels túnels amb explotació en règim de peatge.

Des del 2013, i durant 25 anys, Abertis gestionarà aquests túnels, tal com va anunciar al desembre del 2012. En aquell moment, BTG Pactual i Abertis van assumir, a través de l'empresa Invicat S.A, un cànon concessional de 430 milions d'euros. Abertis va fer un desembossament inicial de 310 milions d'euros a la Generalitat, que es va finançar en un 70% de deute i un 30% de recursos propis. En aquell moment, Abertis participava en la societat Invicat en 35%, però actualment ha augmentat la seva participació fins al 50,01%.

Avui et destaquem
El més llegit