Els empresaris del Vallès Oriental adverteixen de la manca de professionals a mitjà termini

La Unió Empresarial Intersectorial reclama millorar la mobilitat per garantir la competitivitat de la indústria

El president de la Unió Empresarial Intersectorial-Cercle d’Empresaris, Pep Garcia, davant la seu de la patronal, a Granollers | ACN El president de la Unió Empresarial Intersectorial-Cercle d’Empresaris, Pep Garcia, davant la seu de la patronal, a Granollers | ACN

La Unió Empresarial Intersectorial (UEI) vol potenciar l'oferta d'oficis per evitar que desapareguin determinades professions al Vallès Oriental. La patronal adverteix que determinats sectors els han traslladat la manca de treballadors amb certs perfils i competències, motiu pel qual reclamen un esforç d'administració, empreses i centres educatius per potenciar la formació de futures generacions: "Si no es fa, les empreses patiran", assenyala el president de la UEI, Pep Garcia. La patronal també reclama una millora urgent de les infraestructures viàries i ferroviàries per garantir la viabilitat de la indústria vallesana, però també el benestar de la població per desplaçar-se tant dins de la comarca com amb les veïnes.

Garcia va assumir la presidència de la UEI el 2023, amb l'objectiu d'establir un pla estratègic amb la mirada posada l'any 2030. No només oferir serveis als associats i als gremis del Vallès Oriental, també abordar els temes fonamentals sobre els quals calia treballar i que afecten la competitivitat del teixit industrial de la comarca.

La UEI reclama una millora urgent de les infraestructures viàries i ferroviàries per garantir la viabilitat de la indústria vallesana

"Mentre el Pacte Nacional per la Indústria es marca l'objectiu d'assolir un 25% del PIB basat en la indústria el 2030, al Vallès Oriental ja en tenim un 35%", destaca Garcia. Explica que la comarca té una economia equilibrada, també en serveis, comerç o atractius turístics, com la Roca Village o el Circuit de Barcelona – Catalunya.

Ara, la indústria està enfocada en la transformació tecnològica i digital, tot posant en relleu la lliçó que la pandèmia ha donat sobre com és d'important tenir una indústria estratègica i tornar a construir les cadenes de subministrament. "Malgrat tot allò negatiu que hem viscut, i amb dues guerres com la d'Ucraïna o la de Palestina, la indústria catalana i la vallesana han mostrat la seva resiliència", apunta.

Amb èpoques marcades pels marges reduïts per l'encariment de l'energia, de les matèries primeres o les restriccions per sequera, ara reclama que l'administració sigui sensible a l'activitat econòmica i perquè pugui garantir la seva competitivitat.

Preocupacions a mitjà termini

Garcia es mostra preocupat pel futur a curt i mitjà termini de certs oficis, davant d'una "manca claríssima" de personal, que planteja un repte pel que fa a la Formació Professional Dual. És per aquest motiu que reivindica un esforç transversal per garantir que aquestes activitats tinguin un relleu. Garcia també considera de gran importància impulsar l'emprenedoria. Fa tres anys van donar suport a la creació del col·lectiu Joves Talents Inconformistes, una manera d'estimular les futures promeses i posar-los en contacte amb el món empresarial.

Avui et destaquem
El més llegit