Les empreses eòliques demandaran el Govern per "inacció i dany patrimonial"

Empreses del sector de l'energia eòlica adverteixen que el nou decret afavorirà que Catalunya se segueixi abastint de l'energia eòlica generada a l'Aragó

Central eòlica a Catalunya | Cedida Central eòlica a Catalunya | Cedida

EolicCat, que aglutina empreses eòliques catalanes, estudia demandar el Govern de la Generalitat per la "manca d’acció" en la tramitació dels expedients d’energies renovables. Segons l'entitat, els promotors eòlics haurien patit un dany econòmic quantificable de 150 milions d’euros per l'actuació del govern català. A més, carreguen contra el nou decret aprovat per la Generalitat i assegura que no agilitzarà la tramitació de projectes.

Així, estudien portar a la justícia la retroactivitat del nou decret llei "més restrictiu" i que pot "posar en risc" els projectes en tramitació. La norma estableix que els nous criteris s'aplicaran als projectes que no han passat a informació pública, cosa que vol dir a tots, denuncien, perquè "no ha passat ningú" en dos anys. "Els promotors estem indefensos", ha denunciat el responsable jurídic de la patronal, Joan Perdigó.

"Inseguretat jurídica i perjudici substancial"

Per EolicCat, és un "cas flagrant de canvi de les regles del joc a mig partit", generant una "inseguretat jurídica i un perjudici substancial als promotors que ja havien iniciat la tramitació". Jurídicament, la retroactivitat de la norma "no està justificada".

El nou decret aprovat per la Generalitat endureix les condicions per instal·lar parcs d'energies renovables, entre les que es troba la necessitat de comptar amb l'aprovació social i territorial. Per als promotors eòlics el redactat actual del Decret afegeix a la regulació de les renovables a Catalunya "un element més d’incertesa i inseguretat jurídica".

La decisió, a Madrid

"L’actual Decret empeny al fet que la gran demanda d’energia renovable a Catalunya es cobreixi a partir d’instal·lacions fora de Catalunya, preferentment de l’Aragó com ja està passant", adverteix EolicCat, que afegeix: "O bé què els promotors agrupin projectes per tramitar-los des del Ministerio para la Transición Ecológica a Madrid, a la cerca d’un marc jurídic més estable".

Segons apunten, algunes empreses ja estan estudiant aquesta via, ja que els projectes més grans només requereixen l'aprovació del govern espanyol. "Catalunya perd la sobirania i la capacitat de decidir", avisen. Finalment, assenyalen que el decret podria tenir aspectes inconstitucionals.

Avui et destaquem
El més llegit