Ernest Quingles: "Sense els empresaris no se'n sortirà ningú"

El vicepresident de Foment del Treball i directiu d'Epson destaca el paper que tindran els empresaris en remuntar el país per sortir de la crisi

Ernest Quingles, vicepresident de Foment del Treball i vicepresident d'Epson Europe Ernest Quingles, vicepresident de Foment del Treball i vicepresident d'Epson Europe

"Hem de reinvidicar el rol de l'empresari". Amb aquesta frase contundent comença Ernest Quingles la seva conferència al dinar-col·loqui organitzat per la Fundació Gresol, el fòrum econòmic de la Catalunya Nova. "Hi ha un dia del treballador, doncs hi ha d'haver també un dia de l'empresari", assegura.

Quingles, vicepresident de Foment del Treball, vicepresident d'Epson Europe i CEO de la companyia per a França, Espanya i Portugal, explica que són els empresaris els que hauran de treure de la crisi l'Estat espanyol, a diferència d'altres països com França, on el govern ha injectat molts més milions en ajudes per afrontar la situació econòmica provocada per la pandèmia. "Vosaltres haureu de tirar endavant tot això. La càrrega vindrà dels empresaris", afirma. Per aquest motiu, assegura que continuaran lluitant per un tracte fiscal just per a les empreses.

Quingles també planteja les seves inquietuds sobre el teletreball. "És rendible? És socialment just?", es pregunta. El vicepresident de Foment del Treball explica que els empresaris han de garantir unes condicions dignes als llocs de feina, que no sempre es compleixen a casa. També expressa els seus dubtes sobre la rendibilitat de la feina en remot, que fa més difícil, per exemple, treballar en equip, o que augmenta el risc que s'externalitzin serveis a països amb mà d'obra més barata. "Hem de ser un país capaç d'atraure talent. Que el projecte sigui prou atractiu perquè torni el talent jove que ha anat a estudiar o a treballar a l'estranger", afegeix.

Després de la crisi econòmica, la climàtica

"D'aquesta ens en sortirem, però després vindrà una crisi encara més greu: la climàtica", assegura. Quingles expressa la seva preocupació per la crisi mediambiental, que qualifica de "terrible" i "amenaça per a tots". Amb l'objectiu de ser més sostenibles, a Epson treballen només amb impressió amb tinta, més sostenible i biodegradable que la impressió amb tòner, que és un derivat del petroli. Quingles també destaca la inversió de la companyia japonesa en R+D, presentant contínuament patents de nous productes i noves funcionalitats. "Epson lidera el canvi tecnològic", explica.

Quingles expressa dubtes sobre la rendibilitat de la feina en remot, que considera que fa més difícil treballar en equip o que augmenta el risc que s'externalitzin serveis

L'última gran aposta de la companyia per la sostenibilitat és la Dry Fiber Technology (DFT), una tecnologia que agafa paper imprès amb tinta o tòner, el tracta i genera paper completament nou. A diferència del reciclatge de paper, no fa servir ni una gota d'aigua. Ernest Quingles situa aquesta tecnologia com a capdavantera en l'economia circular: "Introduir a la cadena de valor els propis residus".

La digitalització: la fi del paper?

Epson no només són impressores. La companyia va començar amb els rellotges Seiko i avui en dia fabrica tecnologia per a molts altres sectors. Es pot trobar tecnologia Epson, per exemple, als airbags dels cotxes, a l'òptica dels projectors, als mòbils o als robots que es fan servir per collir tulipes a Holanda. Tot i això, la pregunta del públic és inevitable: "La digitalització matarà el paper?". Quingles explica que el paper no desapareixerà, però que en canviaran els usos. La impressió d'etiquetes per a empreses, per exemple, ha crescut molt en els últims temps, tot i la pandèmia. "Amazon acabarà amb el petit comerç? Sí, però només amb el dolent", sentencia, com a paral·lelisme.

Més informació
Entra en vigor la llei del teletreball
Avui et destaquem
El més llegit