Creix l'interès per ser pastor a Catalunya

Més d'un 60% dels 202 alumnes que han passat per l'Escola de Pastors es dediquen al sector primari

La majoria d'estudiants viuen a Catalunya (92%) i el 54% són de la demarcació de Barcelona | ACN La majoria d'estudiants viuen a Catalunya (92%) i el 54% són de la demarcació de Barcelona | ACN

Un total de 15 alumnes han començat aquesta setmana les classes a l'Escola de Pastors de Catalunya, ubicada a Enviny, al Pallars Sobirà. Des del 2008 s'han format 202 alumnes en aquesta escola, 186 d'aquests, més del 60,4%, es dediquen professionalment al sector primari i un 18,9% està en procés de fer-ho. Tot i aquest interès creixent per ser pastor o pagès, l'Escola posa de manifest que hi ha una manca de relleu generacional a les explotacions. En aquest sentit, remarquen que hi ha gent, que no prové de tradició pagesa, que vol ser aquest relleu i té dificultats per accedir a la terra.

La demanda a l'Escola de Pastors des de la primera edició supera l'oferta de places. En aquesta edició es van rebre 50 sol·licituds per accedir a les 15 places que s'oferien. El perfil general dels 202 estudiants que han passat per l'Escola és d'entre 26 a 30 anys. Un 53% ha cursat estudis secundaris i batxillerat i el 37% tenen estudis universitaris. El 10% no té cap relació amb la professió pastoral i només el 16% té una relació familiar amb el sector ramader, tot i que més de la meitat provenen de zones rurals (56%). La majoria d'estudiants viuen a Catalunya (92%) i el 54% són de la demarcació de Barcelona.

Laia Batalla, directora de l'Escola de Pastors, ha explicat que aquest any han ampliat la formació amb una nova setmana teòrica dedicada a la Silvopastura. Un nou mòdul formatiu desenvolupat en el marc del projecte Erasmus + Fireshepherds que capacitarà a l'alumnat per poder fer una pastura dirigida per a la prevenció d'incendis. Per Batalla, pot ser "una alternativa davant la dificultat d'accedir a la terra dels alumnes".

Més informació
Teresa Jordà: "El sector primari ha de ser competitiu i sostenible"
Viure a pagès durant un dia
Avui et destaquem
El més llegit