Estimen 500 MEUR de pèrdues en fruita dolça i seca per les gelades

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) reclamen mesures a l'Administració com ara ajuts directes per als productors i actualitzar l'assegurança

Reg d'aspersió en funcionament en una finca de fruita dolça de Corbins | ACN Reg d'aspersió en funcionament en una finca de fruita dolça de Corbins | ACN

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) situa en uns 500 milions d'euros les pèrdues en fruita dolça i fruita seca provocades per les gelades que van tenir lloc entre el 2 i el 5 d'abril. El pla de Lleida és la zona més afectada, amb més del 80% de la superfície de fruita dolça. Al marge de les pèrdues econòmiques, l'organització agrària preveu que aquesta campanya es deixaran de contractar uns 40.000 temporers, entre el camp i centrals fruiteres.

En fruita seca, s'ha vist afectada un 60% de la superfície de Catalunya, unes 23.654 hectàres. Davant la "magnitud" dels danys, JARC reclama a l'Administració diferents mesures com ara ajuts directes per als productors, actualitzar l'assegurança per gelada o bonificacions fiscals, entre altres.

El sector no recorda una gelada tant forta com la d'enguany des de 1991. La fruita més afectada per la gelada va ser la fruita d'os, com ara préssec, nectarina i albercoc, i també l'ametlla perquè els arbres ja fa setmanes que han florit. Els perers, tot i que tenen la flor una mica tancada, també s'han vist afectats.

Més informació
Segona nit de gelades a Ponent que agreugen encara més els danys als cultius de fruita
Avui et destaquem
El més llegit