FEMVallès demana al Parlament més autonomia per a l'Àrea Vallès

La plataforma està impulsada per les patronals Cecot, CIESC, la UEI i l'associació Via Vallès

L'entitat FEMVallès ha presentat aquest dimarts al Parlament de Catalunya la proposta de marc conceptual de què seria l'Àrea Vallès, una nova dimensió territorial de l'actual Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Davant la Comissió de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, la plataforma FEMVallès ha donat a conèixer la proposta en què han treballat el darrer any i mig per assolir el màxim d'adhesions entre les principals entitats de les comarques del Vallès Occidental i del Vallès Oriental.

L'objectiu de la plataforma, promoguda per les patronals Cecot, CIESC, la UEI i l'associació Via Vallès, és posar sobre la taula el debat sobre l'Àrea Metropolitana de Barcelona, clarificar i definir l'àmbit regional i la perifèria d'aquesta AMB, particularment el Vallès. L'arquitecte Manel Larrosa i el secretari de la Cecot, David Garrofé, han estat els encarregats de presentar la proposta a la cambra catalana.

En un comunicat de premsa, FEMVallès assegura que "l'objectiu és donar solució a la necessitat de generar eficiències en mobilitat, inversió d'empreses o en gestió residus, donada la proximitat entre ajuntaments des d'un punt de vista conjunt de territori". La plataforma vol destacar que en aquesta regió existeix una concentració de 5 milions d'habitants amb necessitats de mobilitat, gestió de residus o depuració, entre altres problemàtiques.

Ente les seves propostes, consideren que "Catalunya ha d'atendre amb especificitat l'espai productiu de la Regió de Barcelona" i assenyalen que és "urgent" endegar el redreçament d'un espai "avui dia perifèric, el qual és el suport d'una gran centralitat productiva". En la seva opinió, l'ordenació d'aquest espai productiu constituiria una notable inversió de productivitat.

Més autonomia administrativa
FEMVallès busca més autonomia administrativa, com han explicat al Parlament català. L'entitat proposa la creació de tres institucions supramunicipals (metropolitanes) per absorció dels Consells Comarcals, amb simplificació administrativa i un àmbit Regional o de Vegueria. Aquestes tres institucions es correspondrien amb l'àrea Metropolitana de Barcelona amb 5 municipis del Barcelonès i 30 del Baix Llobregat; l'Àrea Vallès, amb 23 municipis del Vallès Occidental i 43 del Vallès Oriental i l'Àrea Maresme, amb 30 municipis. Totes tres englobarien un total de 131 municipis i representen 5 milions d'habitants.

 

Avui et destaquem
El més llegit