Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, un entorn segur davant la covid

L'ens recomana viatjar en silenci, comparteix en temps real el percentatge d'ocupació de tots els trens i aplica un pla especial a les estacions de muntanya

Passatgers en un tren de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) | Cedida Passatgers en un tren de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) | Cedida

Una mobilitat segura és un dels principals objectius de l'actual context de pandèmia pel coronavirus. Desplaçaments urbans en què la tranquil·litat del passatger és crucial. És el que s'ha proposat Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que vol garantir l'ús del transport públic amb les màximes garanties de seguretat i de neteja i promoure el seu ús per tal de tornar a situar el transport públic en el centre de la mobilitat urbana.

Tal com confirmen diferents estadístiques a nivell mundial, no hi ha cap evidència científica que evidenciï que el transport públic és un focus de contaminació. Aquests estudis confirmen que amb mascareta, gel i bona ventilació, el risc de contagi és molt baix, que el transport públic és un espai segur i que les mesures aplicades pels diferents operadors són les adequades. Aquestes estadístiques es poden consultar en un document elaborat per la UITP (Unió Internacional del Transport Públic).

Passatgers en un tren de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) | Cedida

Passatgers en un tren de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) | Cedida

Pel que fa a FGC, els protocols de neteja i desinfecció aplicats han estat certificats per AENOR, una mostra més que els trens i estacions de la companyia són un espai segur davant la covid. Quines són les principals mesures aplicades? Actualment a Ferrocarrils es mantenen les mesures de neteja i desinfecció adoptades durant els primers dies de l'emergència sanitària. Així, es desinfecten diàriament, de manera complementària a la neteja habitual, tots els trens i estacions. La renovació de l'aire també està garantida a les instal·lacions d'FGC, amb intervals inferiors als 5 minuts, mitjançant els aparells de ventilació i climatització, l'obertura de totes les portes a totes les estacions, així com a través de la ventilació pròpia d'estacions i túnels.

Ús obligatori de la mascareta i neteja de mans

Actualment, l’únic requisit indispensable que es manté per a viatjar en transport públic és l’ús de la mascareta, tal i com està establert en totes les activitats que es realitzen arreu del país. A trens i estacions hi ha instal·lada senyalització específica per a recordar a les persones usuàries aquesta mesura, que es reforça amb missatges de megafonia a trens i estacions, apel·lant a la col·laboració de tots els viatgers i viatgeres en dur-la i fer-ho apropiadament. Pel que fa a la neteja de mans, a Ferrocarrils també hi ha instal·lats dispensadors gratuïts de gel hidroalcohòlic a totes les estacions per a l'ús dels usuaris.

Més info: El protocol de les estacions d'esquí contra la covid-19

Pel que fa a les dependències corporatives, s'ha instal·lat senyalització específica a totes les àrees de treball sobre mesures de prevenció i seguretat, hi ha disponible gel hidroalcohòlic i mascaretes per a tot el personal i es garanteix la neteja i desinfecció de les superfícies dels llocs de treball i zones comunes. També es regulen els accessos als centres de treball mitjançant controls de temperatura corporal a l'entrada.

El Tren del Silenci i el Geotren

Tots els trens d'FGC (línies Barcelona-Vallès, Llobregat-Anoia i Lleida - La Pobla) circulen amb una senyalització que els identifica com a Tren del Silenci, un espai on cal mantenir el silenci, evitar parlar amb les altres persones i reduir la interacció social. Aquesta iniciativa pot aportar factors positius al viatge: les persones que viatgin en aquest espai podran aprofitar el seu temps de desplaçament fent activitats que requereixin un cert grau de concentració.

Les persones usuàries d’FGC també tenen a la seva disposició el Geotren, al qual s’accedeix còmodament a través de l’app d’FGC o del propi web. Aquesta aplicació permet conèixer en temps real el percentatge d'ocupació de tots els trens i ofereix a les persones usuàries planificar millor els seus viatges i poder decidir, per exemple, pujar al tren que va més buit.

A la neu, també segurs

Tot i que la pràctica de l’esport de l’esquí és segura, ja que la major part del temps que es passa a una estació es passa a l’aire lliure, FGC ha dissenyat també un pla amb mesures de prevenció i seguretat per a La Molina, Vall de Núria, Espot, Port Ainé, Vallter 2000 i Boí Taüll.

Per l’adquisició de forfets de temporada o de dia, així com de bitllets de cremallera, les persones que vulguin visitar les estacions han de realitzar la compra a través de les botigues online, de manera que només poden accedir-hi les persones que han comprat prèviament un forfet. Els punts de venda físics de les estacions tampoc realitzen en cap cas la venda d’aquests productes per evitar possibles cues. A més, s’ha establert un control d’accés a les instal·lacions regulat per un màxim de places diari concret per a cada estació, per tal de garantir que les persones usuàries puguin fer ús de les instal·lacions sense que s’hi produeixin aglomeracions ni concentracions de persones.

El lloguer de material per esquiar també es fa en línia amb reserva prèvia i estan operatius seguint les mesures de prevenció de la covid-19 establertes al pla de prevenció de les estacions, tot garantint distància de seguretat.

Pel que fa als remuntadors, no es limita l'aforament, seguint les recomanacions de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM) i donat que són considerats transport públic per cable. Tot i això, sí és obligatori l'ús de mascareta en aquest tipus de transport.

Bones pràctiques a les estacions de muntanya d'FGC | Cedida

Bones pràctiques a les estacions de muntanya d'FGC | Cedida

Altres mesures de prevenció

A les estacions d’FGC Turisme també és obligatori cobrir-se el rostre amb mascareta, o bé amb un tapacoll homologat, per als infants majors de 6 anys a remuntadors, zones d'espera i als embarcaments de les instal·lacions mecàniques, així com en espais tancats, edificis i zones comunes.

Al Cremallera i els Funiculars de Montserrat, al Cremallera de Núria i a telecabines i telefèrics es recomana mantenir el silenci, evitar parlar amb les altres persones i reduir la interacció social. Es limita l'aforament als espais tancats com restaurants, botigues o espais de lloguer de material, on es recomana mantenir una distància mínima d'1,5 metres entre persones.

També s’ha reforçat el servei de neteja i desinfecció d’espais comuns. Hi ha dispensadors de gel hidroalcohòlic als remuntadors, les taquilles i als edificis i restaurants de les estacions.

Més informació
Recomanacions de seguretat per a la pràctica de l’esquí i del surf de neu
La temporada d’esquí més incerta
Avui et destaquem
El més llegit