Flix acull la primera comunitat energètica de les Terres de l'Ebre

La comunitat implicarà particulars, empreses, comerços, entitats i administració local

El projecte planteja adquirir un terreny de forma col·lectiva i fer un parc fotovoltaic per subministrar energia al municipi de Flix | ACN El projecte planteja adquirir un terreny de forma col·lectiva i fer un parc fotovoltaic per subministrar energia al municipi de Flix | ACN

Flix (Ribera d'Ebre) ultima la creació de la primera comunitat energètica de les Terres de l'Ebre que vol implicar particulars, empreses, comerços, entitats i administració local. De la implicació que aconsegueixin, dependrà la configuració jurídica, sigui en forma d'associació o cooperativa, i també la inversió necessària per promoure instal·lacions d'autoconsum particulars i col·lectives. 

La iniciativa de constituir una comunitat energètica a Flix va sorgir del consell local per la República. Després d'un cicle de xerrades amb diferents especialistes, aquest dimecres s'ha convocat la constitució del grup promotor. Després d'aquest pas, hauran de definir "les funcions" de la comunitat energètica i dels socis, la configuració jurídica, la inversió necessària, les fonts de finançament i el repartiment de beneficis.  "Fer les compres col·lectives abarateix costos, hi ha subvencions, vies de finançament i entitats que ho faciliten", apunta Vicenç Alegre, un dels impulsors del projecte.

Un dels principals objectius del projecte és comprar instal·lacions conjuntes: adquirir un terreny de forma col·lectiva i fer un parc fotovoltaic per subministrar energia al municipi, així com incentivar que la majoria dels veïns instal·lin plaques fotovoltaiques a les cases unifamiliars i blocs de pisos per abastir els seus consums. Els impulsors de la comunitat energètica de Flix insisteixen que la transició energètica al país l'han de liderar els ciutadans i no dependre de macroprojectes particulars. S'emmirallen en pobles europeus, a Bèlgica o Alemanya, que ja s'autoabasteixen i venen els excedents amb beneficis. "No sé si arribarem aquí, però és un procés que iniciem i veurem fins on arribarem", ha dit Alegre.

Més informació
Banc Sabadell finançarà 18 instal·lacions d'autoconsum industrial
Un 'marketplace' per a l'autoconsum energètic
Avui et destaquem
El més llegit