La Generalitat imposa una multa de 2,1 MEUR a IQOXE

L'origen de l'actuació és l'explosió de l'any 2020

Interior de la planta d'IQOXE a Tarragona | ACN Interior de la planta d'IQOXE a Tarragona | ACN

La Generalitat, a través del departament d'Empresa i Treball, ha proposat una sanció de 2,1 milions d'euros a IQOXE. L'expedient es va iniciar durant el gener de l'any 2020, després d'una explosió a les instal·lacions de l'empresa a La Canonja (Tarragona). Dues persones van morir a la planta i una tercera a casa seva en rebre l'impacte d'una peça projectada per l'onada expansiva. L'administració interpreta que IQOXE va modificar la recepta de fabricació d'un producte, "sense respectar les instruccions del fabricant i sense efectuar cap prova ni assaig previ".

En el mateix sentit, el comunicat de la Generalitat també apunta com l'empresa "va silenciar les alarmes sonores del sistema de seguretat en la sala de control" i, a la vegada, tampoc "va proporcionar formació específica del seu lloc de treball als treballadors". L'afer està judicialitzat en fase d'instrucció. Davant el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, la fiscalia i els advocats de les parts implicades, els responsables d'IQOXE van defensar que no van prevaler els beneficis per damunt de la seguretat i el manteniment de les instal·lacions.

L'empresa defensa que ja s'han abonat el 95% de les indemnitzacions previstes. Per la seva banda, familiars de les víctimes i dirigents d'associacions veïnals que rodegen l'entorn de la central exigeixen que les investigacions "condueixin a la justícia". Des de l'explosió, els sindicats han presentat un total de 21 denúncies contra IQOXE als organismes d'inspecció de treball. Unes reclamacions, segons el col·lectiu de defensa dels treballadors, vinculades amb casos de presumpta persecució sindical i vulneracions del dret a vaga.

Més informació
IQOXE planteja un ERO després de l'explosió a la petroquímica
BASF invertirà 30 milions d'euros a la planta de la Canonja
La química Ercros invertirà 40 milions d'euros a Tarragona
Avui et destaquem
El més llegit