El 'guaita' que vetlla per la seguretat anti-covid

Torrons i Mel Alemany instaura la figura voluntària als equips de treball per garantir el compliment de la normativa sanitària

Treballadors de l'empresa lleidatana utilitzant l'app Controller | Berta Palau Treballadors de l'empresa lleidatana utilitzant l'app Controller | Berta Palau

L’empresa d’Os de Balaguer Torrons i Mel Alemany acaba d’implantar la figura del guaita coincidint amb l’inici de l’elaboració del torró d’aquesta campanya de Nadal. Es tracta d’una fórmula que permet que siguin els mateixos treballadors els responsables de garantir la seguretat alimentària a través d’una iniciativa a la qual hi participen voluntàriament i que consisteix en vetllar perquè tot l’equip compleixi amb la normativa sanitària que marca la Covid-19. Així doncs cada setmana de forma voluntària un treballador de l’empresa és l’encarregat de vetllar perquè es compleixin tots els protocols per garantir la normativa sanitària i a la vegada la seguretat alimentària.

Alemany ha estat la primera de les empreses que ha implantat aquesta fórmula que ha ideat la firma d’Almacelles Marta Quintana Gestoria Alimentària dirigida per l’advocada especialitzada en Dret Alimentari Marta Quintana. La firma explica que la nomenclatura del guaita s’inspira en els guaites forestals i fa referència a la persona que guarda, vigila i defensa un indret determinat i segons explica l’advocada, “pensem que és una manera cooperativa de cuidar-nos entre tots i també una oportunitat per aprendre a millorar processos a l’empresa, és a dir, el guaita ens permet parlar en positiu d’aquesta nova normalitat, que prou falta fa”. A més, es premia al treballador que vol assumir aquesta tasca amb un dia de festa del que podrà gaudir durant el primer trimestre de l’any vinent.

Es premia al treballador que assumeix aquesta tasca amb un dia de festa del que podrà gaudir durant el primer trimestre de l’any vinent

El guaita té com a encàrrec supervisar totes les tasques previstes per la normativa i notificar-les a través del mòbil i avisar els companys quan es produeixin descuits o incompliments. El divendres es fa una reunió setmanal en la que el guaita de la setmana informa de les incidències i les persones a qui ha calgut avisar al cap de qualitat i als responsables de l'envasat de mel i de l’elaboració de torró per tal que puguin fer seguiment la setmana següent.

Altra imatge de la fàbrica de Torrons i Mel Alemany | Berta Muñoz
Altra imatge de la fàbrica de Torrons i Mel Alemany | Berta Palau 

El control online del procés és una possibilitat que ofereix el programa Controller 3.0, un software ideat per aquesta assessoria lleidatana que permet digitalitzar tots els protocols de seguretat alimentària i que arran del Covid ja utilitzen una trentena d’empreses catalanes.

Segons Quintana, “el guaita pot anar controlant tots els processos amb el mòbil gràcies al Controller, una app al núvol que vam desenvolupar per al control de la seguretat alimentària. Per aquest motiu ara també es pot utilitzar per aplicar la normativa sanitària que exigeix la Covid-19. La idea de futur però és que el control de seguretat alimentària ja puguin fer-lo els mateixos empleats mitjançant l’app”. Segons ha explicat el gerent dE  Torrons i Mel Alemany, Ferran Alemany, “hem de ser positius i pensar com podem aprendre del que ens ha portat la Covid-19 i una de les lliçons és que podem millorar els processos a l’empresa i corresponsabilitzar-nos de la nostra seguretat mitjançant una eina digital i a la vegada participativa”.

Més informació
IUL, un nou aliat contra la covid-19
Avui et destaquem
El més llegit