• Territori
  • Hidraulik, catifes per als fans del modernisme

Hidraulik, catifes per als fans del modernisme

Un dissenyador gràfic retorna la solera dels terres hidràulics barcelonins a l'actualitat

Eloi Rossinés és l'ideador de les catifes Hidraulik
Eloi Rossinés és l'ideador de les catifes Hidraulik
Aiats Agustí
Periodista
10 de Desembre de 2015
Act. 10 de Desembre de 2015
El terra hidràulic dels pisos antics formen part de la nostra història. Aquests mosaics van tenir la seva època d'esplendor durant el modernisme i arquitectes i dissenyadors com Alexandre de Riquer, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, Antoni Maria Gallissà o Rafael Masó en van crear. Als anys seixanta el terratzo, la rajola o el gres van arraconar progressivament l'hidràulic.

Si hom en vol tenir a casa, bé pot anar a un magatzem d'antiguitats i recollir-ne les peces, encomanar-ne de noves o llogar un pis de l'Eixample de Barcelona o una masia antiga. Si cap d'aquestes opcions és viable, també es pot optar per la proposta d'Eloi Rossinés, un dissenyador barceloní que duu la solera dels terres d'hidràulics a l'actualitat.

Les catifes Hidraulikrecuperen l'estil de les rajoles del modernisme i proposen noves versions contemporànies. La barreja d'una estètica atractiva, d'un material molt pràctic i d'una àmplia possibilitat de personalització fan d'Hidraulik un complement decoratiu impactant.

Amor pel modernisme
Rossinés és un dissenyador gràfic enamorat de les tendències nascudes a la ciutat de Barcelona. El seu primer projecte d'emprenedoria van ser unes samarretes sota la marca Ddeloi, amb què pretén provocar la reflexió de l'espectador mitjançant la contrarietat, el dubte, la sorpresa, la crítica, la incoherència, amb uns dissenys a cavall entre la crítica i l'humor. "Mentre vivia a Gràcia i vaig provar de col·locar aquests dibuixos a les samarretes. En aquell moment va començar la obsessió pels hidràulics. No en vaig produir mai cap però", explica Rossinés.

En aquest procés de cerca d'informació, el dissenyador va veure que en la literatura sobre aquests terres també es parava de catifes: "Vaig investigar si algú ho feia, si algú feia catifes amb dissenys d'hidràulics. No vaig trobar ningú". Va ser llavors que va començar a gestar-se la idea: "En un principi volia fer-ho amb catifa de llana però en aquella època jo tenia una criatura petita... i els nens petits embruten molt. Per això vaig buscar un altre material, al final vaig apostar pel linòleum, que és molt més net. Quan vaig trobar una qualitat adequada i una impressió correcta va ser quan vaig començar el projecte", detalla Rossinés.

"Els amics m'enviaven fotos de terres, per Internet, a cases d'amics feia fotos, a botigues, pisos, llibres.. la feina de documentació va ser llarga", diu l'emprenedor, fins que a finals del 2013 van veure la llum els primers prototips, que a més d'originals, són aïllants, fabricades a Catalunya i 100% reciclables.

Un producte molt barceloní

Actualment Hidraulik té dues línies amb 12 dissenys, una clàssica i una altra més moderna, ambdues amb noms de carrers de la capital catalana, com ara Muntaner o Bailén. Els dibuixos són reals i es troben en alguns dels edificis de la ciutat. Aquest és el punt de partida, però Rossinés i el seu equip esperen treure'n de noves cada any i així ampliar els mosaics de les seves catifes: "La selecció és molt personal, unes de més geomètriques i altres més florals i carregades".

Amb tot, l'empresa dóna l'opció de fer catifes personalitzades per a cada client, bé sigui variant els colors dels dissenys que ells ofereixen o fent-ne un de totalment nou. Les catifes costen entre 230 i 540 euros, depenent de la mida: des de 120 cm fins a 200 cm d'ample, i entre 180 i 300 cm de llarg.

La catifa model Ciutadella, d'Hidraulik. Cedida

El futur del mosaic
L'empresa és molt jove, s'ha constituït durant aquest 2015 i ja dóna feina a quatre persones. Des que es va encetar aquesta aventura modernista, ja s'han venut unes 150 catifes, sobretot a clients professionals, com ara botigues i establiments comercials que volen donar un toc original al seu negoci, tot i que els particulars també comencen a interessar-se pels productes d'Hidraulik. Actualment es poden adquirir al seu web i en certes botigues d'objectes de disseny: "Tenint en compte que de manera més o menys seriosa vam començar al mes de setembre, la resposta està sent molt bona, ja hi ha 16 botigues que ens demanen comandes", diu Rossinés.

Els següents passos per a aquesta jove empresa són anar a la fira parisenca Maison&Object per donar a conèixer la marca a escala internacional, així com produir més productes relacionats amb les rajoles hidràuliques."Segurament anirem a París a l'edició del novembre del 2016, de moment volem consolidar-nos a Barcelona i acumular bagatge", explica.

Amb el modernisme, l'hidràulic torna a estar de moda. El panot del Passeig de Gràcia ha esdevingut un record de la ciutat i "l'hidràulic és el seu germà, per tant pot esdevenir una nova icona de Barcelona, no serà una moda passatgera, té molt d'encant", sentencia el dissenyador i afegeix, esperançat: "Esperem que Hidraulik esdevingui un souvenir més de Barcelona".

La catifa model Bailén, d'Hidraulik. Cedida