Igualada inaugurarà el primer hospital simulat de tot Europa

El 4D Health, té per objectiu reduir els errors mèdics a partir de la recreació d'ambients pràcticament reals

Vista exterior de l'antic hospital d'Igualada que ara acull el 4D Health
Vista exterior de l'antic hospital d'Igualada que ara acull el 4D Health
Igualada inaugurarà el pròxim 17 de març el Centre d'Innovació per a la Simulació en Salut 4D Health. Segons l'Organització Mundial de la Salut, l'error humà és la primera causa de mort en l'àmbit sanitari, de manera que aquest centre pretén recrear situacions gairebé reals per detectar errors i poder-los evitar en el futur. Tot i que a Europa hi ha uns 170 centres de simulació mèdica, el d'Igualada és el primer que recrea un hospital sencer: des dels boxs d'urgències, passant pels passadissos, ascensors o sales d'espera. De fet, el centre s'ha instal·lat a l'antic hospital de la capital de l'Anoia, que es trobava en desús des del 2007. El 4D Health també comptarà amb la primera farmàcia simulada d'Europa.

L'antic hospital d'Igualada, reconvertit ara en el Centre d'Innovació per a la Simulació en Salut 4D Health, tornarà a obrir portes oficialment el pròxim 17 de març en un acte inaugural que comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller de Salut, Boi Ruiz. Amb tot, des de fa uns mesos el centre està organitzant periòdicament proves pilot per posar a prova l'equipament abans d'inaugurar-lo i també per a donar-lo a conèixer a professionals, institucions, consorcis sanitaris, universitats i empreses del sector.

El director de l'equipament, Enric Macarulla, ha explicat que "ja hem provat el centre des de totes els vessants. Hem comprovat que la tecnologia sigui l'adequada per les instal·lacions i també tot el material relacionat l'audio-vídeo". De fet, Macarulla ha avançat que ja tenen diferents projectes sol·licitats per aquest 2015 que serviran per "arrancar definitivament el projecte".

Simular ambients pràcticament reals
Un dels trets característics del centre igualadí i que el fan diferent de la resta de centres de simulació que hi ha a l'Estat espanyol i Europa és que se simula un entorn de treball integrat. "Hi ha molts laboratoris de simulació o centres que tenen diverses habitacions de simulació però un hospital sencer com tenim aquí on hi trobes els passadissos, els ascensors, les sales i els professionals interactuen entre ells, no hi és enlloc", ha assegurat Macarulla.

Amb l'objectiu d'augmentar la seguretat dels pacients i disminuir els errors mèdics, el centre pretén simular no només els processos sinó provocar situacions d'alta tensió per veure la reacció dels professionals. El centre de simulació engloba qualsevol tipus d'assistència hospitalària: la primària, consultes externes, atenció a domicili o les emergències al carrer. Així, els usuaris del centre trobaran un edifici que tindrà l'aparença d'un hospital, ja que comptarà amb tots els elements propis d'un centre sanitari, amb la diferència que no hi haurà pacients reals.

Grífols equipa la primera farmàcia simulada
Un dels elements destacats del nou 4D Health serà la seva farmàcia hospitalària, que ha estat equipada per l'empresa Grífols. La farmàcia comptarà amb la darrera tecnologia en dispositius de control de dispensació amb l'objectiu de millorar la seguretat del pacient en la gestió del medicament que es fa als hospitals. Segons Macarulla, aquesta és una de les principals causes d'error en el món de la salut.

Amb aquesta iniciativa, el 4D Health es converteix en el primer centre de simulació europeu que incorpora una farmàcia simulada. El centre acollirà un seguit d'accions formatives i d'innovació al voltant de la gestió del medicament als hospitals, que aniran dirigides a farmacèutics, tècnics de farmàcia, metges, infermeres, tècnics d'infermeria i tots aquells professionals implicats en el circuit del medicament.

Buscar complicitats
La regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Igualada i mànager del projecte, Àngels Chacón, ha detallat que la salut és un sector amb projecció de futur però "enteníem que a Igualada no tenim universitats importants ni tampoc innovació tecnològica, que es concentra majoritàriament a Barcelona i la seva àrea metropolitana". Per això, ha apuntat Chacón, "vam optar per fer un treball en xarxa". "Volíem fer alguna cosa diferent que complementés els laboratoris de simulació que ja existeixen al nostre país i que són molt bons. Volem treballar amb ells i també amb totes les universitats i els hospitals", ha detallat.

La mànager del projecte considera que la innovació és "clau" en el sector salut. Segons ella, els professionals de la salut passen els seus exàmens universitaris i després poden fer pràctiques en laboratoris de simulació, "però realment estan preparats per treballar en un ambient real amb la pressió assistencial o l'estrès?", s'ha preguntat Chacón. Per això, creu que l'hospital simulat d'Igualada "els dóna una eina extra, perquè és un entorn gairebé real però sense malalts".

Una estructura "prudent"
Les obres del 4D Health han tingut un cost d'1,5 milions d'euros i han estat finançades gràcies a una subvenció d'un fons europeu FEDER d'innovació. El fet que l'edifici s'ubiqui en un antic hospital ha permès que "el cost sigui molt més menor que fer-ho tot de nou", ha explicat Macarulla, ja que s'ha aprofitat més d'un 90% de l'estructura. Pel que fa als llocs de treball que es crearan, Chacón ha deixat clar que "això no és una fàbrica" i "hem de ser conscients que comencem des de zero". Per això, la mànager del projecte ha afirmat que "hem de ser molt prudents, de manera que començarem amb una plantilla molt reduïda, que s'anirà augmentant a mesura que l'activitat es vagi incrementant".
Avui et destaquem
Comentaris