1.000 milions d'euros d'inversió pel macroprojecte urbanístic de Gavà

Gavà Ponent preveu la construcció de 4.800 habitatges en un dels projectes urbanístics més grans de Catalunya

Imatge virtual del projecte urbanístic de Gavà Ponent |Ajuntament de Gavà Imatge virtual del projecte urbanístic de Gavà Ponent |Ajuntament de Gavà

El projecte urbanístic que preveu la construcció de 4.800 habitatges a Gavà comportarà una inversió públicoprivada de més de 1.000 milions d'euros. L'Ajuntament de la localitat del Baix Llobregat va assegurar que la iniciativa segueix en marxa i va destacar que 2.000 dels pisos construïts seran de protecció oficial. Gavà Ponent, com s'anomena el projecte, comptarà la creació de quatre nous barris, 20 nous equipaments educatius, esportius, sanitaris i culturals i 30.000 metres quadrats d'espais comercials.

El sector afectat suma 176 hectàrees, de les quals el 61% seran parcs. “Cal reprendre i aportar solucions i instruments que ajudin a dinamitzar i reactivar l'activitat econòmica i la creació d'ocupació amb criteris de sostenibilitat i cohesió social, els dos trets distintius de Ponent”, va argumentar l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez.

Habitatge assequible

A més, va destacar que el projecte serviria per combatre la problemàtica de la falta d'habitatge assequible. "Només a Gavà hi ha 4.000 persones inscrites al registre de sol·licituds d'habitatges de protecció oficial. Una dada que per si sola ja justifica la necessitat de Gavà Ponent”, va remarcar l'alcaldessa.

Es tracta d'un dels projectes de transformació urbana i territorial més importants de Catalunya. Tot i que es va presentar l'any 1993, el pla no es va aprovar fins al 2006, però es va veure aturat per la crisi econòmica. Fins ara, s'han construït 146 habitatges protegits al nou barri de Can Ribes, als que se sumaran els 136, 70 d'ells de lloguer, que s'estan edificant actualment al mateix sector.

El projecte preveu la construcció gradual dels habitatges i equipaments en els pròxims 15-20 anys.

gava ponent
Imatge de la promoció d'habitatges que s'està construint en un dels sectors de Gavà Ponent | Àlex Recolons

Rebuig a la proposta

 “Sóc conscient que Ponent genera dubtes, i és normal que així sigui. Però les expectatives i les oportunitats són més grans, més fortes i més necessàries que les pors. Estem fent realitat un pla que beneficia la ciutat, les persones i l'entorn", va reconèixer l'alcaldessa.

I és que desenes d'entitats ecologistes i veïnals han mostrat el seu rebuig al projecte urbanístic i estan estudiant la seva impugnació. Per Ecologistes en Acció, es tracta d'una "aberració urbanística" i asseguren que ho portaran als jutjats. Pels ecologistes el pla té un greu impacte per l'entorn natura, la flora i la fauna.

A més, Ecologistes en Acció assegura que han detectat "diverses irregularitats i incompliments legals que podrien portar a una nul·litat del planejament". Entre altres, assenyalen l'absència de l'avaluació de l'impacte sobre els espais naturals protegits. Així, presentaran un recurs contenciós-administratiu.

Per l'alcaldessa, Gavà Ponent és compatible amb la preservació dels valors naturals i destaca el fet que es recuperarà espai natural que, fins ara, era en mans privades. “Transformació i entorn són perfectament i necessàriament compatibles, i a Gavà ho estem demostrant”, conclou.

Avui et destaquem
El més llegit