L'IRTA desenvolupa una tècnica de congelació que permetrà l'exportació del formatge fresc

El sistema allarga de 3 dies a un any el període de conservació i permet la seva comercialització en mercats exteriors 

L'Institut de Recerca en Tecnologia Agroalimentària IRTA ha desenvolupat una nova tècnica de congelació que permet allargar el període de conservació del formatge fresc de 3 dies a un any. Aquesta solució permet exportar aquest producte a qualsevol punt del món.

El projecte té el suport de la Generalitat a través d'un ajut Valtec d'ACCIÓ, que té per objectiu incentivar els projectes i activitats de valortizació de tecnologia per fer-los arribar al mercat. "Gràcies a ACCIÓ hem aconseguit fer totes les proves d'industrialització", assegura Xavier Felipe, investigador principal del projecte a l'IRTA. Ja s'ha patentat aquest sistema i ara els investigadors estan preparant la fase de comercialització.

El projecte va néixer l'any 2013 amb l'objectiu de desenvolupar un procediment que permetés l'exportació del recuit de drap, un tipus tradicional de mató de l'Empordà. Segons Felipe, "la tècnica de congelació que hem desenvolupat és un procés físic, i s'han determinat els paràmetres i les condicions que ha de presentar el formatge fresc per congelar-lo". D'aquesta manera, el producte conté "només llet, no s'hi afegeixen additius i manté les propietats del producte fresc".

Felipe destaca que "el producte està pensat per a restaurants de tot el món, que poden tenir en estoc aquest producte fresc". La reconstitució es fa en menys de cinc minuts, "i durant el procés es pot afegir un líquid o altres ingredients (mel, cafè, infusions) característics del país de destí per a adaptar-lo la cultura local".

Avui et destaquem
El més llegit