La botiga 2.0

El sistema de Social & Beyond permet que els establiments ofereixin connexió wi-fi gratuïta a canvi d'una menció a les xarxes

L'equip de Social and Beyond
L'equip de Social and Beyond
Álvaro Serrano
12 de Setembre de 2013 - 01:25

El comerç tradicional ja compta amb una nova eina de màrqueting online que ofereix wi-figratuït als clients dels establiments, a canvi de promocionar el comerç a les xarxes. "I like free wifi és la manera més senzilla i econòmica que tenen les marques de posar en valor la relació amb els seus clients, més enllà del punt de venda", comenta JordiVallejo, un dels fundadors de Social & Beyond.

Un cop a l'establiment, els clients detecten la xarxa de connexió online oberta i fent un simple login, obtenen accés lliure i una sèrie de beneficis com ara descomptes, participació a sorteigs, novetats sobre futurs llançaments, i enquestes de satisfacció. A canvi, el client ha de compartir la seva experiència a través de les xarxes socials. "Avui en dia tothom vol tenir wi-fi gratuït i aquest és un sistema que en permet treure un rendiment", explica Vallejo.

I like free wifi funciona molt bé entre la gran cadena o grans marques comercials. De moment, ja és present a espais com El Triangle, el centrecomercial Las Arenas de Barcelona, el Plaza Norte 2 de Madrid, i botigues com la Nike i la cadena d'establiments Miró de Barcelona, on més de 15.000 usuaris han fet us de l'aplicació.

Viatge d'anada
L'actual CEO de Social & Beyond es va fer emprenedor a l'altra punta del món. L'any 1998, aquest enginyer informàtic de Barcelona va anar a treballar a Taiwan, en una filial de Iomega. Els coneixements tècnics i lingüístics de Vallejo feien que el seu perfil fos ideal per fer de frontissa entre les empreses americanes que fabricaven software (Home Depo, General Electrics) i les xineses que s'encarregaven del hardware.

Es fa camí al caminar
Com va demostrar el seu anterior projecte, de les necessitats se'n fa virtut. El fet de trobar-se gairebé a les antípodes de casa, el va empènyer al desenvolupament de les tecnologies de la comunicació de veu sobre IP (VoIP), l'antecedent del famós Skype. Aquell projecte tenia un peu a l'Àsia i l'altre a Catalunya: era coparticipat amb en Francesc Romà (un dels membres actuals de Social&Beyond) i el software es dissenyava a Sabadell mentre que el hardware es feia a Taiwan.

Després de vendre una de les seves empreses i passar un any sabàtic a la Xina, el fundador d'aquesta start-up, va reprendre el camí de tornada parlant mandarí i com a pare de família.

Fins al 2010 va exercir com a CTO de Fon Wireless, una empresa que es dedica a oferir connexió online a grans espais com festivals, congressos o llocs públics. Com que l'esperit emprenedor s'autoalimenta, en arribar a Catalunya, va crear l'empresa GCM que treballa amb patents per fer més fàcil les comunicacions a través de la ràdio i la fibra òptica, reduint el soroll electromagnètic i millorant-ne el rendiment.

La inspiració sorgeix de la experiència
Durant aquesta etapa, va entrar en contacte amb grans companyies de telecomunicacions com British Telecom, SFR o Vodafone Japó, fet que el va ajudar a visualitzar que hi havia un buit de mercat en serveis de wi-fi als punts de venda. Aquest va ser el moment clau, quan Vallejo va analitzar el mercat i va veure que les solucions que es podien trobar eren rudimentàries i amb una estètica molt amateur.

Conjuntament amb un company, van dissenyar un primer prototip que van presentar als que després serien els altres dos socis actuals. "Mai et pots presenta en una reunió amb un power point sota el braç. És fonamental crear un prototip i haver-lo testat amb gent crítica, que no siguin amics", aconsella Vallejo.

Consolidar el projecte
L'estiu del 2012, van presentar el producte a Wayra, l'acceleradora de Telefònica que convoca cada any un concurs per buscar les millors iniciatives empresarials digitals. El projecte estava concebut per un gran proveïdor de telefonia i de seguida es van entendre.

El vincle que van establir amb Telefònica (actual accionista de S&B) va generar una bona dosi de seguretat i confiança entre els emprenedors. L'empresa de Barcelona ja prepara l'expansió a Amèrica, que començarà previsiblement per Brasil i Argentina, on ja han fet els primers contactes a través de la multinacional espanyola. Segons Vallejo, la gran internacionalització de l'economia configura "un món on ja no n'hi ha prou amb la diferenciació local, sinó que cal ser innovador a nivell global per superar la competència".