Làbora signa més de 2.300 contractes amb persones vulnerables

Més de 400 candidats s’entrevisten amb 70 empreses durant la IV Jornada Espai Làbora

IV Jornada Espai Làbora | Cedida IV Jornada Espai Làbora | Cedida

El Born Centre de Cultura i Memòria ha reunit aquest dilluns a més de 400 persones en situació de vulnerabilitat i 100 empreses vinculades al Programa Làbora que han rebut un reconeixement amb motiu de la quarta edició de la Jornada Espai Làbora. De fet, una setantena d’empreses s’han entrevistat amb els participants del programa per tal de poder optar a cobrir llocs de treball o formar part de les borses de treball.

Paral·lelament, s’han organitzat tallers formatius orientats a la millora de l’ocupabilitat de les persones candidates, impartits per Barcelona Activa, Formació i Treball i Fundació Salut i Comunitat.

Un projecte de ciutat

Més concretament, el Programa Làbora és un projecte de ciutat que té per objectiu fomentar l’ocupació i la millora de l’ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat. Aquest projecte de cooperació públic-social, que està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona (Institut Municipal de Serveis Socials i Barcelona Activa), i dissenyat i gestionat en col·laboració amb les entitats socials d’ ECAS, Creu Roja i FEICAT, compta amb un finançament de 3,2 milions d’euros anuals, dels quals l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona aporta un 90% i la resta de les entitats aporten el 10% restants.

Més enllà dels contractes, el Làbora està pensat per millorar la formació i la capacitació de persones en situació de vulnerabilitat amb especials dificultats d’accés al mercat laboral. Aquest fet dóna valor a una tasca que, segons els seus impulsors, cada cop té més presència, visibilitat i reconeixement, tant en espais de l’administració com entre les entitats del tercer sector.

Més dones que homes

Durant el 2017, 6.505 van participar en itineraris de formació i millora competencial amb acompanyament individual, de les quals el 58% són dones.  Fins a 1.893 persones (1.027 dones i 866 homes) van trobar un lloc de treball gràcies al Programa Làbora, un 17,36% més que l’any anterior. Pel que fa a les contractacions,  es van incrementar fins a 2.362 (un 28% més respecte l’any anterior).

El perfil de les persones ateses al Programa Làbora és força similar al d’altres anys, i mostra que el 80% té més de 35 anys (el 17,5% té més de 54 anys). Per districtes, continua destacant Nou Barris (18,09% de les atencions), seguit per Ciutat Vella (12,41%), Horta-Guinardó (12,31%), Sant Martí (11,82%) i Sants-Montjuïc (11,24%).

El Programa Làbora és una de les diverses estratègies que actualment desenvolupa l’Ajuntament a través de l’Estratègia per a l’Ocupació de Barcelona 2016-2020 i el seu Pla d’Actuació per l’Ocupació anual, dissenyat per Barcelona Activa, i que aquest any 2018 comptarà amb 41,65 milions d’euros en total. En base a aquest conjunt d’activitats i programes l’any passat es van atendre en total més de 24.700 persones a la ciutat, sense incloure les persones ateses a través del Programa Làbora.

Combatre l'estigma

En la inauguració de la Jornada, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, ha assegurat que “el Programa Làbora treballa per combatre l’estigma així com revertir i reequilibrar les tendències i desigualtats del mercat laboral, amb més participació de dones (un 58%) i dels districtes amb més atur.”

“Hem de veure que tenir una feina no és igual a escurçar les desigualtats, sinó cal superar la precarietat específica del nostre entorn”, destacava en la mateixa línia Sara Berbel, directora general de Barcelona Activa, emfatitzant en aquest sentit que “anem cap a un nou paradigma, no només el de prestació de serveis, sinó que proveeixi facilitar els processos.”

Berbel: “Hem de veure que tenir una feina no és igual a escurçar les desigualtats”

Per al seva part, Sònia Fuertes, presidenta d’ECAS, ha defensat “la necessitat de donar continuïtat al Programa Làbora afrontant els reptes de millorar de manera contínua la seva metodologia, el model relacional i la sensibilització cap a la ciutadania". El president provincial de Creu Roja a Barcelona, Josep Quitet, ha posat en valor el treball conjunt que es realitza per a facilitar llocs de treballs, alhora que s’aconsegueix millorar l’ocupabilitat i les condicions de les contractacions realitzades en el marc del programa.

“Respecte a la inserció que es fa a nivell de Barcelona ciutat, en relació amb les dades recollides pel CESB, el Làbora està per sobre en les contractacions d’1 a 6 mesos (41 punts) i de 6 a 12 mesos (11 punts)”, ha assegurat el secretari de la Federació d'Empreses d'Inserció de Catalunya (Feicat), Albert Alberich, “superant també en 4 punts l’atenció a dones respecte aquest estudi”.

Més informació
La innovació social dels castors
1,5 milions de kg d'aliments per a les persones vulnerables
4 milions d’euros per a les persones vulnerables
Avui et destaquem
El més llegit