L'aeroport Lleida-Alguaire es vol convertir en un hub d'energia verda a escala europea

L'objectiu de la Generalitat, a través d'Aeroports de Catalunya, és captar indústria aeronàutica i aeroespacial que desenvolupi solucions basades en motors d'hidrogen

 La Generalitat vol convertir l'aeroport Lleida-Alguaire en un espai de producció d'energia verda | Aeroports de Catalunya La Generalitat vol convertir l'aeroport Lleida-Alguaire en un espai de producció d'energia verda | Aeroports de Catalunya

La Generalitat, a través de l’empresa pública Aeroports de Catalunya, ha donat el primer pas per convertir l'aeroport Lleida-Alguaire en un espai de producció d'energia verda i un centre R+D+, a escala europea, clau per a la transició energètica de l'aviació. El passat mes de gener va signar amb l'empresa INDOX la compra d'un electrolitzador, que permetrà produir hidrogen verd a partir del parc fotovoltaic existent. En concret, el mes d'octubre es va licitar el subministrament, instal·lació i posada en servei d'un electrolitzador de potència de 100 Kw que permetrà produir hidrogen verd a partir del parc fotovoltaic actual.

Es van presentar dues empreses a la licitació i finalment es va adjudicar a INDOX, una companyia amb seu a Anglesola (Urgell) el passat mes de desembre. El 22 de gener es va oficialitzar l'adjudicació amb la signatura del contracte per un valor de 295.000 euros, sense comptar el manteniment durant dos anys, que té un import addicional de 19.000 euros.

L'electrolitzador estarà disponible aquest estiu. Una vegada es posi en funcionament, la producció d'hidrogen es provarà al mateix aeroport, completant així la primera fita del projecte de hub d'energia verda basat en l'hidrogen d'origen renovable. L'objectiu és captar indústria aeronàutica i aeroespacial que desenvolupi solucions basades en motors d'hidrogen. Amb aquest projecte, en un futur l'aeroport vol liderar la promoció d’energia verda a Europa per a l'aviació, consolidant-se com un centre R+D clau per a la transició energètica i com un laboratori de nous projectes aeronàutics i de l'espai al voltant dels combustibles sostenibles.

Fa uns mesos, l'empresa xinesa EHang va inaugurar aquest el primer centre d'operacions de vehicles aeris autònoms d'Europa, ubicat a Lleida. L'espai servirà per testejar els cotxes voladors dedicats a la logística i al transport de viatgers d'aquesta firma líder mundial en solucions en mobilitat aèria no tripulada. EHang ha escollit l'aeroport lleidatà, entre altres, per les seves instal·lacions modernes i el seu "esperit innovador", explica la COO d'EHang Espanya i Llatinoamèrica, Victoria Jing Xiang.

Més informació
L'aeroport de Lleida-Alguaire inaugura la primera base de vehicles aeris autònoms d'Europa
Milloren l'operativitat de l'aeroport de Lleida-Alguaire
Greenpeace denuncia que se subvencioni vols no rendibles a l'aeroport de Lleida-Alguaire
Avui et destaquem
El més llegit