El malestar de l'empresariat de Girona per les conseqüències de la guerra a Ucraïna

La Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona proposa "solucions urgents" per mitigar l'impacte econòmic de la guerra a Ucraïna

La plataforma de l'Aeroport de Girona. | ACN La plataforma de l'Aeroport de Girona. | ACN

La inflació, l’energia i les matèries primeres són els tres principals esculls de l'economia i l'activitat empresarial actualment i que s'han vist agreujats per la guerra a Ucraïna. La Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona va mostrar el seu malestar per les conseqüències econòmiques i socials del conflicte, en una trobada amb la delegada del govern a Girona, Laia Cañigueral. L'empresariat va posar damunt la taula "solucions urgents" per assegurar la viabilitat dels negocis.

"Cal apostar pel ser el màxim autosuficients possible. Hem de mirar cap a dins la Unió Europea i evitar escenaris que ho fiïn tot a la globalització, ja que experiències ben recents han evidenciat la debilitat del model", exposa la patronal en un comunicat. Davant del "nou escenari econòmic derivat del conflicte Ucraïna-Rússia", la Federació va plantejar aquesta recepta: baixar els impostos de l’energia i del carburant, deslligar el preu del gas del càlcul del preu de l’electricitat, incentivar la cogeneració energètica i autoconsum fotovoltaïc i allargar la carència dels ICOS per "salvar moltes empreses".

"Si no som competitius fiscalment, no podrem afrontar els altres problemes plantejats"

Pel que fa al preu de l’energia, l'entitat va expressar la necessitat de donar una "resposta ràpida" i proposa desvincular "de seguida" el gas del càlcul del preu: "Amb aquesta mesura l’estat espanyol hauria estalviat 1.500 milions d’euros mensuals des de l’octubre, que paguem els consumidors".

Una altra preocupació, expressada des del Col·legi d’Economistes, és que que Catalunya té "una pressió fiscal molt elevada en comparació amb altres territoris" amb una trentena de tributs exclusivament catalans. "Si no som competitius fiscalment, no podrem afrontar els altres problemes plantejats", rematen.

Avui et destaquem
El més llegit