• Territori
  • La marxa de Trump impulsa el vi i el cava català

La marxa de Trump impulsa el vi i el cava català

El sector vitivinícola català creix per primer cop en exportacions des de la pandèmia

Catalunya ha participat en la Prowein, la fira internacional del sector del vi més gran del món | Cedida
Catalunya ha participat en la Prowein, la fira internacional del sector del vi més gran del món | Cedida
Redacció VIA Empresa
18 de Maig de 2022
Act. 18 de Maig de 2022

El vi i el cava de Catalunya es recuperen de la pandèmia i creixen les exportacions del sector per primera vegada en els darrers dos anys. El 2021 va experimentar un increment del 19% del valor i un 11,4% del volum respecte a l’any 2020. Si s’atén a les últimes dades disponibles, de gener i febrer de 2022, el sector ha augmentat les seves exportacions tant en valor com en volum en més d’un 6,5% respecte a les dades del mateix període de l'any anterior.

 

Des de l'empresa pública Promotora dels Aliments Catalans, una de les claus d'aquesta recuperació ha estat la decisió presa pels Estats Units de cancel·lar els aranzels imposats per la presidència de Donald Trump, augmentant així significativament la quota del mercat nord-americà. De fet, a nivell global, Estats Units és el principal país importador de vi i cava català, amb un 14,6% del total. En aquests primers mesos de 2022, s'ha registrat un augment del 45% de les vendes catalanes al país transoceànic.

El vitivinícola és el cinquè sector agroalimentari de Catalunya i representa el 4,8% del total de les exportacions, amb una xifra de negoci de 620 milions d'euros. Des de la Promotora dels Aliments Catalans destaquen "l'estructura competitiva" del vi i el cava català, amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les denominacions d'origen de 42.822 hectàrees. El sector ocupa directament més de 25.900 persones i gaudeix d’un volum de negoci de 1.185 milions d'euros, el que suposa gairebé una cinquena part del sector del vi a Espanya.

 

Estats Units, Alemanya i Japó

Els vins i caves de Catalunya s’exporten a 145 mercats del món, sent la Unió Europea (46,3%) el principal mercat del sector. A nivell global, els Estats Units és el primer importador de vins catalans amb una quota de mercat del 14,56%. Alemanya es manté com a segon destí mundial i primer destí d’Europa, amb 74,83 milions d'euros.

El Regne Unit, el tercer importador mundial i fora de la Unió Europea, amb 71,5 milions d'euros va obtenir l'any passat un increment del 26% malgrat les dificultats logístiques i duaneres que genera el Brexit. Bèlgica i Japó ocupen la quarta i cinquena posició en mercats internacionals pel vi i el cava català.

Ramon Sentmartí: "Els consumidors internacionals valoren cada cop més la qualitat i l’origen dels vins i caves catalans"

90 cellers i 4 associacions elaboradores de vins i caves catalans han participat a Düsseldorf en la Prowein, la fira més gran dedicada al sector del vi i el cava. El director de Prodeca, Ramon Sentmartí, destaca les fortaleses del producte català: "Els consumidors internacionals valoren cada cop més la qualitat i l’origen dels vins i caves catalans gràcies a la solidesa i competitivitat d’un dels sectors més innovadors del mercat agroalimentari".

“Prowein és un aparador indiscutible dels vins de tot el món i aquesta edició és la de la represa, una fira on Catalunya hi és ben present, mostrant la seva fortalesa i diversitat en vins tranquils i escumosos", assenyala Alba Balcells, directora general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi.