Maskplus, la reinvenció del tèxtil per aïllar la covid-19

Cinc empreses de diferents sectors de la Conca d'Òdena sumen forces i coneixements per produir mascaretes antivirals i reutilitzables més de 100 vegades

L'equip que ha creat i que fabrica MaskPlus | Cedida L'equip que ha creat i que fabrica MaskPlus | Cedida

De fer moda i calçat. De vendre material d'oficina, papereria i brindar entreteniment. De dissenyar equips intel·ligents per al control, la depuració i la potabilització de l'aigua. D'oferir assessoria tècnica especialitzada en l'acompanyament de substàncies químiques segons el Reglament Europeu REACH. De construir edificis residencials... A produir mascaretes antivirals. Cinc empreses de sectors ben diferents de la Conca d'Òdena han sumat forces i coneixements per reinventar-se durant la crisi del coronavirus i, juntament amb la col·laboració del Col·legi d'Enginyers Tècnics de Barcelona, han desenvolupat una mascareta protectora, antibacterial i reutilitzable més de 100 vegades per a infants i adults. Abans d'això, a més, algunes d'aquestes empreses també havien participat en l'elaboració de 150 respiradors d'emergència, que avui continuen repartint en residències de gent gran.

Més info: Protofy i la màgia de convertir eixugaparabrises en respiradors salvavides

Precisament aquests respiradors es van fabricar seguint el prototip dissenyat per Protofy, OxyGEN, que, com explicaven a VIA Empresa els seus creadors, el seu objectiu era fer un projecte obert, "transmetre el know-how arreu i, així, que tothom pugui reproduir-lo". De fet, aquí va començar el camí cap a les mascaretes que, probablement, seran les nostres companyes fora de casa el dia després del confinament. El CEO d'Alfil.be, Toni Riba, relata en una conversa amb aquest diari que, gràcies a les sinergies que es van crear amb la fabricació de respiradors entre el Col·legi d'Enginyers Tècnics i els empresaris que hi van cooperar, va néixer la idea de reconvertir la fàbrica tèxtil dedicada a la moda i el calçat Diutex d'Igualada, que estava a punt de tancar pel confinament.

Els respiradors fabricats pels enginyers de la Conca d'Òdena | Cedida

Els respiradors fabricats pels enginyers de la Conca d'Òdena | Cedida

Un grup d'enginyers va reunir el seu coneixement per dissenyar la reprogramació de les màquines que fins fa poc confeccionaven peces de roba i calçat, i adaptar-les a la producció de mascaretes. Actualment, en fabriquen 6.000 al dia, que les reparteixen per tot l'Estat espanyol, on hi fan al voltant de 150 enviaments diaris. La seva intenció és elevar encara més la producció. Les mascaretes poden adquirir en algunes botigues de tot Espanya, farmàcies de Barcelona i Madrid -de moment- i a través de la seva pàgina web.

Batejades com a Maskplus, les mascaretes tenen un cost de 10 euros i vénen acompanyades de 10 filtres de paper especial que compleix amb tots els requeriments tècnics. Però, a més, com ja és habitual en temps de coronavirus, les empreses que han ideat aquest producte -Diutex, Alfil.beWaterlogiesBarcelona Technical Consultancy i Leicester Trade Center- també reparteixen solidaritat i estan fent donacions de mascaretes a través de Protecció Civil i policia a sectors vulnerables, com residències d'avis, hospitals i als propis agents de seguretat.

El cost de la salut

Si bé és cert que una mascareta higiènica és més barata que aquesta, també ho és que Maskplus protegeix més, es pot utilitzar durant més hores i es pot posar fins a 100 vegades a la rentadora mantenint les seves propietats, tot i que no cal fer-ho sempre. "Només s'ha de posar a la rentadora quan es vegi bruta perquè si, quan arribes a casa, la poses en una bossa de paper i la planxes, ja queda desinfectada per la temperatura de la planxa", explica Riba, que lamenta algunes crítiques que reben pel preu del seu producte. Però, per què té aquest cost?

En només 20 dies, van dissenyar i elaborar el 'packaging', van portar el producte a botigues de tot l'Estat i l'han aconseguit patentar

La mascareta està elaborada al 100% amb Meryl® Skinlife Force, un fil especial amb tractament antibacterià que incorpora ions de plata i els filtres de paper intercanviables que afavoreixen, encara més, la protecció contra el virus. Els filtres han estat elaborats amb un paper filtrant "amb característiques tècniques molt bones" que els proporciona un fabricant de filtres de paper de la Conca d'Òdena que ven arreu del món. També porta un adaptador nassal per tal que cada persona pugui adaptar-la a la forma del seu nas i, d'aquesta manera, assegurar que la zona queda "ben encapsulada". De moment, aquest és el prototip que està a la venda per a ús higiènic i ben aviat serà homologada com a material quirúrgic. "El cost de fabricació és molt elevat", apunta.

A més, s'han centrat en un "mercat abandonat", l'infantil, elaborant mascaretes per a nens d'entre 0 i 6 anys i d'entre 6 i 12 anys. També investiguen si és possible canviar el color de les mascaretes -ara per ara, només se'n fabriquen de blanques perquè no perdin propietats- perquè així, per exemple, "no es vegi tan bruta en dones que porten maquillatge perquè algunes es queixen". "Estem mirant si podem tractar el fil i estem fent proves, però fins que no ho tinguem concretat, no podrem canviar-les de color", assenyala el CEO d'Alfil.be. Primer, la salut. I no només això, sinó que, confessa Riba, "encara estem posant diners" perquè surtin les mascaretes.

I és que, en només 20 dies, van dissenyar i elaborar el packaging, van portar el producte a botigues de tot l'Estat i l'han aconseguit patentar, malgrat tots els tràmits burocràtics que això requereix. "Ha estat ràpid", afirma.

La Maskplus per a nens de 6 a 12 anys | Cedida

La Maskplus per a nens de 6 a 12 anys | Cedida

Una rutina de mascaretes

La cosa no va per curt i, previsiblement, quan es vagi reduint el confinament, la mascareta es convertirà en una companya més de viatge en les nostres rutines diàries. "Sempre hem vist molt llunyà i alarmista que als països asiàtics portin mascareta, però ho fan per respecte al demés, per protegir-los", explica Riba, que augura en aquest sentit que aquí "hi haurà un abans i un després". Un abans i un després que es traduirà en "un canvi d'hàbits importants" i que, precisament per això, "cal començar a mentalitzar la gent de com fer ús d'aquesta mascareta".

Riba: "No serveix de res si arribes a casa i deixes la mascareta al menjador perquè, el lloc on la deixis, és un lloc de contaminació"

Per començar, i tal com alerta el CEO d'Alfil.be, "no serveix de res si arribes a casa i deixes la mascareta al menjador" perquè, "el lloc on la deixis, és un lloc de contaminació". Per tant, quan s'entra per la porta, cal posar-la dins d'una bossa de paper i planxar-la, fer-la bullir al microones o posar-la a la rentadora a alta temperatura. "Com la higiene, tot això s'ha de tenir clar", adverteix. A més, es recomana que no s'utilitzin més de 8 hores seguides i que, una vegada hagi passat aquest temps, s'extregui el filtre de paper i es posi a la rentadora a més de 40 graus. Quan estigui seca, s'afegeix un nou filtre i la roda torna a començar.

Les mascaretes antiviral Maskplus | Cedida

Les mascaretes antiviral Maskplus | Cedida

Mascaretes sorgides de cinc empreses que venien de mons molt diferents, però que han sumat forces i coordinat els seus coneixements per reinventar-se i solidaritzar-se amb la causa. I més del mateix amb els respiradors. Encara en tenen en estoc i, si els ho demanen, els porten a residències d'avis -o on sigui-. La diferència entre els dos productes és que, el primer es ven i es dóna, mentre que el segon és una donació al 100% i s'ha fabricat gràcies a la inversió dels empresaris que van decidir produir-los.

"Un granet de sorra", com ho diuen ells, que se suma a tota la resta que van sorgint fruit de la solidaritat que està ajudant tantes i tantes persones durant aquests dies. Perquè només els que surten al carrer i tenen contacte amb la realitat tenen veritable consciència de les "mancances i preocupacions" que hi ha i, en moments així, la unió de sinergies és un dels antídots més eficaços contra la propagació del virus.

Més informació
Acció empresarial per aconseguir mascaretes sanitàries a l'Anoia
Igualada, el nerviosisme dels primers empresaris confinats
Avui et destaquem
El més llegit