Un nou parc eòlic al Baix Camp

Una desena d'aerogeneradors s'instal·laran a Riudecols, Duesaigües i Riudecanyes

Aerogeneradors instal·lats a l'Alt Camp | ACN Aerogeneradors instal·lats a l'Alt Camp | ACN

L'any 2025, els municipis de Riudecols, Duesaigües i Riudecanyes tindran 10 aerogeneradors nous. La construcció del nou parc eòlic del Tarragonès -Lo Vedat del Pany- ja ha començat amb els treballs d'adequació dels camins, amb una inversió total d'uns 25 milions d'euros. La potència total dels molins serà d'uns 26 megawatts (MW). 

Aquesta instal·lació es troba a l'est i a continuació del parc eòlic de Collet dels Feixos, que ja porta anys en funcionament. Els tràmits administratius per aquests 10 nous molins van començar fa dos anys i ara ja compten amb la llicència per fer un primer soterrament de cablejat. Aquesta primera fase es preveu que estigui acabada l'any 2022. Després, caldrà una segona llicència per construir els aerogeneradors. 

Oposició ecologista

Diversos grups ecologistes han mostrat la seva oposició al projecte per l'impacte sobre el paisatge que té. Una de les raons que exposen és que els aerogeneradors estarien a prop de l'ermita de Puigcerver, de principis del segle XIII. Segons el regidor de Medi Ambient de Riudecols, Raül Grau, "l'últim molí quedaria a uns 700 metres de l'ermita i a 550 del mirador, però aquest últim no sabem si el faran".  

Més info: Tres nous parcs eòlics a la Terra Alta

L'Ajuntament no es mostra contrari al parc eòlic, però admet que "tant de bo no hagués vingut mai" pels maldecaps que els està donant. A banda de la proximitat amb l'ermita de Puigcerver, alguns col·lectius indiquen que la zona té un valor paisatgístic i ecològic. Una d'aquestes associacions és la Plataforma del Priorat. 

Un dels seus membres, Oriol Ponti, indica que aquest indret és "una de les principals rutes d'ocells planadors en migració i té una gran riquesa biofísica i ecològica". El problema, assegura, és "la manca d'un debat obert sobre les possibilitats de desenvolupament de les comarques agrícoles i del món rural en general, que instal·lacions industrials d’aquest tipus poden condicionar irremissiblement". 

Més informació
L'eòlica i la fotovoltàica rebaixen el preu de l'elecrticitat un 17%
Som Energia entra en l'energia eòlica
Avui et destaquem
El més llegit