L'eòlica i la fotovoltàica rebaixen el preu de l'elecrticitat un 17% | iStock
L'eòlica i la fotovoltàica rebaixen el preu de l'elecrticitat un 17% | iStock

L'eòlica i la fotovoltàica rebaixen el preu de l'elecrticitat un 17%

Encara que el mercat elèctric és més car respecte el mes de juny, en comparació amb el juliol del 2018 la baixada és prou significativa

En el seu anàlisi sobre el mercat elèctric Mibel durant el mes de juliol, AleaSoft determina que encara que el mercat elèctric Mibel ha pujat al juliol respecte al mes de juny, en comparació al mateix mes de l'any anterior la baixada de preu ha estat molt significativa. Segons AleaSoft, els factors clau es troben en l'increment de la generació renovable –eòlica i fotovoltàica– i la disminució de preus del gas i el carbó.

Més info: El cost de l'electricitat enfonsa l'IPC fins al 0,8%

El mercat elèctric Mibel acaba el mes de juliol amb un preu promig de de 51,46 €/MWh tant per a l'Estat espanyol com per a Portugal, valors que representen una rebaixa interanual del preu del 17%, encara que respecte al mes de juny, el preu ha augmentat un 9%. L'acoblament de mercats entre Espanya i Portugal també ha crescut en aquest últim mes: al juliol el percentatge d'hores amb els mercats acoblats va arribar al 99,2% mentre que al juny es va quedar en el 98,8%.

Segons l'anàlisi de AleaSoft, la situació del preu dels combustibles, gas i carbó, que en aquest juliol han estat clarament per sota dels nivells que van aconseguir al juliol de 2018, ha estat la principal causa d'aquesta baixada interanual dels preus en el mercat elèctric. Però cal destacar també l'efecte sobre el preu que han tingut l'increment de la producció eòlica, d'un 28% a Espanya i un 21% a Portugal, respecte al mateix mes de l'any anterior, i de la producció fotovoltaica, que a més aquest mes de juliol ha marcat un nou rècord de generació mensual de 948 GWh i també de generació horària, de més de 4 GWh.

El preu horari màxim registrat durant el mes de juliol ha estat de 60,10 €/MWh, aconseguit a Espanya el dia 12 a l'hora 14, i ha estat l'únic moment en què el preu ha pujat per sobre dels 60 €/MWh en tot el mes. En aquesta hora, el mercat de Portugal s'ha desacoblat i s'ha va quedat en 58,39 €/MWh. Segons les dades publicades per Xarxa Elèctrica d'Espanya (REE), durant el mes de juliol els cicles combinats de gas van ser la tecnologia que més electricitat va generar en el territori peninsular, seguits per les centrals nuclears.

Més informació
Els carburants i l’electricitat fan caure l’IPC al juny
Les pimes catalanes paguen l'electricitat un 36% més cara que a Europa
La factura de la llum es dispara un 10,3% a l'abril
Avui et destaquem
El més llegit