Artesans del paper reciclat des del segle XVI

Parlar de l’empresa Pere Valls és parlar de respecte per l’entorn, d’història i de família

La fàbrica de paper Pere Valls | Cedida La fàbrica de paper Pere Valls | Cedida

El paper reciclat, tot i que no en som massa conscients, és present en molts dels productes que utilitzem en el nostre dia a dia. La capsa dels cereals, el bric de llet, l’embolcall del pernil dolç, la targeta d’autobús, les pàgines d’alguns llibres, el confeti, el tub del paper de vàter, entre altres. L’empresa Pere Valls dóna aquesta segona vida al paper i des dels seus inicis produeixen paper reciclat.

Van iniciar l’ofici fent paper d’estrassa que s’utilitzava per coure pastes o embolicar aliments, a mitjans del segle XX van iniciar-se en la producció de cartró ondulat fins el 2007, i es van especialitzar de ple en la fabricació de paper reciclat, duent a terme unes inversions que permetien ampliar la gamma de gramatges, d’entre 80 i 450 grams, per arribar al màxim de sectors. Per Jordi i Pere Joan Valls, cosins germans i consellers delegats de l’empresa, “la clau de la nostra supervivència ha estat des de sempre, saber-nos adaptar a cada moment i a cada canvi que es produïa en els processos productius, i avui en dia, seguim adaptant-nos, en aquest cas, a les necessitats del client”.

“L’objectiu és aportar solucions als clients i per a ells és important que aquesta solució que necessiten la trobin directament en un fabricant”

El paper reciclat és molt versàtil i com a tal té moltes aplicacions i usos. Aquesta és la línia que ofereix Pere Valls “estudiem juntament amb el client les seves necessitats, li oferim el nostre assessorament, modifiquem els paràmetres del producte en funció del què vol el client i dissenyem un paper amb un ús en concret”. Es tracta d’un procés complex, de moltes hores d’estudi i esforç que realitzen sense cap departament específic. Segons els cosins Valls “l’objectiu és aportar solucions als clients i per a ells és important que aquesta solució que necessiten la trobin directament en un fabricant, sense intermediaris”. Treballen bàsicament pel mercat català, encara que també tenen alguns clients a la zona de Llevant, Portugal i un percentatge petit a França. La proximitat amb el client “ens assegura, d’una banda, poder establir una relació directa i propera, i de l’altra, poder obtenir part de la matèria prima que necessitem per fer el paper reciclat”. I és que Pere Valls és una empresa conscienciada amb el respecte pel medi ambient i amb la circularitat dels residus. De fet, formen part del grup de treball d’Economia Circular de la Unió Empresarial de l’Anoia.

Les tones de paper per reciclar | Cedida

Les tones de paper per reciclar | Cedida

L’altra línia de treball de Pere Valls, que representa el 40% de la producció, és el “convertint”, és a dir, la manipulació i transformació en diferents formats en els quals el paper pot ser útil. Per aconseguir-ho, disposen d’una àmplia gamma de maquinària especialitzada com bobinadores, talladores o gofradores.

Responsables amb l’entorn

En línia amb la filosofia de l’empresa de fabricar paper reciclat, Pere Valls sempre ha defensat que la indústria paperera és responsable: demostrant que pot ser competitiva i a la vegada respectuosa amb el medi ambient. En aquest sentit, “podem afirmar amb orgull que el 2016 vam aconseguir reduir a zero les emissions de CO2, convertint-nos en la única empresa del sector en aconseguir-ho”, expliquen els Valls. El primer pas, “arriscat, però decisiu”, va ser el 2014 quan van substituir la caldera de gas que utilitzaven pel secat del paper, per una caldera de biomassa alimentada per estella forestal dels boscos de proximitat. Una aposta que els va suposar rebre el Premi UEA al compromís social i mediambiental l’any 2016.

“La massa forestal a Catalunya és altíssima i amb l’ús que en fem per alimentar la caldera ajudem a mantenir els boscos nets"

“La massa forestal a Catalunya és altíssima i amb l’ús que en fem per alimentar la caldera ajudem a mantenir els boscos nets, evitar la propagació d’incendis i evidentment, reduïm unes 3.300 TM anuals de CO2 d’emissions a l’atmosfera”. El Jordi i el Pere Joan Valls afegeixen que a tots aquests beneficis, “encara hi hem de sumar el fet que es tracta de biomassa de proximitat fet que dóna feina a molta gent del territori”.

11 generacions papereres

Els orígens de Pere Valls es remunten als molins de Cal Jan, un conjunt de tres molins paperers a Sant Pere de Riudebitlles construïts a mitjans del segle XVI després d’una llicència de construcció signada pel mateix Abat de Montserrat, Pedro de Burgos el 1527.

Els orígens de Pere Valls es remunten als molins de Cal Jan | Cedida

Els orígens de Pere Valls es remunten als molins de Cal Jan | Cedida

La història de l’ofici paperer de la família Valls, però, la trobem un cop acabada la Guerra de Successió en un d’aquests tres molins, l’anomenat “Molí del mig”, on Joan Valls va emprendre una trajectòria en el món de la fabricació de paper. Van iniciar-se com a arrendataris dels marquesos de Lió, propietaris dels molins, i anys després van adquirir els tres molins.

Onze generacions després, la família Valls encara es manté fidel als seus orígens, i tant en la producció de paper com en els valors familiars que els ajuden a tirar endavant; flexibilitat i compromís amb els clients, gestió sostinguda i estudiada, sempre a l’avantguarda de la tecnologia, innovar per dotar de nous usos el paper, versatilitat per oferir solucions, i exigència amb el producte i la qualitat. Pels Valls, però, el valor més preuat de l’empresa, “és la implicació i el compromís de tota la gran família que forma Pere Valls”.

Més informació
Àuria dóna "una segona oportunitat" a les bobines de fibra òptica d'Iguana
Els programes d'inserció de la UEA donen feina a 30 persones
La metodologia 'lean', clau per a la transformació de la teva empresa
Avui et destaquem
El més llegit