Uns 300 pisos turístics de Barcelona perden la llicència

L'Ajuntament revisa l'activitat dels apartaments registrats i suspèn els que no comptaven amb cèdula d'habitabilitat

Un cartell reclama menys pisos turístics a Barcelona, en una imatge d'arxiu | iStock Un cartell reclama menys pisos turístics a Barcelona, en una imatge d'arxiu | iStock

El confinament ha servit a l'Ajuntament de Barcelona per revisar els pisos turístics amb llicència que hi ha a la ciutat. Un total de 300 han perdut el permís, ja que no complien amb la normativa. Els propietaris havien assegurat comptar amb la cèdula d'habitabilitat i una anàlisi exhaustiva de les llicències ha permès detectar al consistori que no era així. D'aquests, 156 encara no tenen la cèdula, mentre que la resta l'han aconseguit entre el moment que van manifestar tenir-la i l'actualitat. 

A través d'un comunicat, l'Ajuntament també ha informat que 83 dels apartaments turístics que perdran la llicència es concentren en les mans de només sis propietaris. La majoria d'aquests 300 pisos estan situats a l'Eixample (141) i a Sants-Montjuïc (68). En menys mesura, se n'han trobat a Gràcia i Horta Guinardó (27 cada barri), Sant Martí (23), Sarrià-Sant Gervasi (10), Les Corts (2), i Nou Barris i Sant Andreu (1 en cada cas). 

El consistori ja ha obert els procediments disciplinaris per retirar la llicència d'habitatge d'ús turístic a aquests allotjaments i les sancions corresponents. A més, l'Ajuntament demanarà als propietaris que incloguin aquests pisos a la borsa de lloguer assequible "per compensar l'activitat irregular que han comès". Aquests 300 nous casos se sumen a 297 que ja s'havien detectat des que el govern d'Ada Colau va accedir al poder la legislatura passada. 

Més info: La seguretat al carrer i la gentrificació, dos problemes pel turisme a Barcelona

Les casuístiques són diverses: des que el titular del pis no coincidia amb el de la llicència, passant per pisos amb permisos vigents que s'havien dividit en dos o més, fins a la manca de cèdula d'habitabilitat. Això suma un total de 597 apartaments turístics que hauran perdut la llicència arran del pla de xoc per combatre aquest tipus d'irregularitats.   

Durant el confinament

El teletreball i l'absència de turistes han permès als serveis d'inspecció municipals dedicar-se a revisar les llicències ja existents durant el confinament. A més, aquest període ha servit per identificar anuncis d'apartaments legals però que amagaven irregularitats, com el lloguer d'habitacions que en realitat eren un pis sencer. 

Des que es va posar en marxa el pla de xoc l'any 2016, l'Ajuntament ha revisat 140 plataformes web i un total de 20.007 anuncis de pisos turístics. Segons dades del mateix consistori, la situació ha passat d'un 6.000 pisos sense llicència operatius a uns 300 anuncis il·legals cada mes. En total, s'han obert 16.416 expedients disciplinaris, 6.696 ordres de cessament i 8.509 sancions.  

Més informació
Pisos turístics més enllà de Barcelona: nova parada, el Vallès
Qui és el culpable de la bombolla del lloguer a Barcelona?
Avui et destaquem
El més llegit