Roda de Berà acollirà una nova planta d'hidrogen verd

La danesa European Energy planeja una inversió de 74 milions d'euros en la instal·lació, una de les primeres de l'Estat en el seu àmbit

European Energy aterrarà a Tarragona amb una nova planta d'hidrogen verd | Cedida European Energy aterrarà a Tarragona amb una nova planta d'hidrogen verd | Cedida

L'empresa danesa European Energy, especialitzada en el desenvolupament d'instal·lacions de generació de renovables, aterrarà a Tarragona amb una nova planta d'hidrogen verd a la localitat de Roda de Barà. La firma preveu una inversió de 74 milions d'euros en una regió que considera "estratègica" per la concentració d'actors rellevants a la indústria petroquímica, que la converteixen en un "pol petroquímic".

La nova inversió de la danesa més que duplica la seva presència a l'Estat. Des de la seva arribada l'any 2007, European Energy ha portat a terme 14 projectes per un valor total de 65 milions d'euros en sòl espanyol. En aquest, el seu pla més ambiciós al territori, es produirà hidrogen verd mitjançant l'electròlisi de l'aigua. La instal·lació s'alimentarà, a més, d'energia renovable generada in situ mitjançant una planta fotovoltaica i una eòlica al mateix recinte.

La planta estarà operativa, segons European Energy, a partir del 2026. La companyia ha anunciat una capacitat productiva de 16.000 kilograms d'hidrogen verd al dia. Segons les dades de l'empresa, la producció suposarà l'estalvi de l'equivalent a 84.000 tones de CO2 l'any, una "contribució significativa a la descarbonització de l'activitat industrial".

Segons les estimacions de la companyia, un cop operativa la nova planta crearà un centenar de llocs de treball directes, i un 150 indirecte. L'aterratge a Tarragona s'afegeix a una oficina que European Energy va obrir el 2021 a Barcelona, amb l'objectiu d'augmentar un 10% la seva producció energètica a l'Estat.

La iniciativa forma part de l'estratègia del Govern per crear un ecosistema d'hidrogen verd al país, concretament a la demarcació de Tarragona. En el marc d'aquesta Vall de l'Hidrogen, la firma ha anunciat converses amb les administracions i el teixit empresarial local per "explorar vies de col·laboració i impuls" dels usos de l'hidrogen verd a l'activitat econòmica de la zona.

Més informació
Torrent: "Catalunya serà una de les regions clau a Europa en el desenvolupament de l'hidrogen verd"
Indox inaugura una planta d'hidrogen verd pionera a Catalunya
L'hidrogen verd arriba al port de València amb el projecte europeu H2PORTS
Avui et destaquem
El més llegit