Maria Martí era una jove pastora de cabres de Queralbs (Ripollès). Amb el temps, es va casar i va anar a viure a Planoles, on va crear la família. Dècades més tard, i malgrat que els descendents s'hagin anat escampant pel territori, Cal Tià continua sent la finca familiar i és el lloc on els nets i besnets tornen tot sovint. "La Maria Martí, com moltes persones de muntanya, era ferma, treballadora i amb un cor molt gran", recorda a l'ACN Joan Miquel Jaume, un dels nets i cofundador del celler. "Aquest vi és un homenatge a aquest tipus de persones que, de forma silenciosa, treballen i lluiten per conservar el territori", afegeix. Amb un cupatge de riesling i garnatxa blanca, el vi s'està començant a comercialitzar pel Ripollès i la Cerdanya.
De color groc pàl·lid, el vi Maria Martí té un aroma floral intens, amb presència de fruites blanques i cítrics, i subtils notes exòtiques. Tot i que hi ha alguna experiència vitivinícola a la zona, el Maria Martí és el primer vi regulat del Ripollès que surt al mercat i que ja es pot trobar a establiments i restaurants. El raïm a partir del qual s'elabora neix a Planoles, a 1.200 metres d'altitud, en una finca familiar de prop d'una hectàrea flanquejada pel Puig de Dòrria, el Pic del Collet de les Barraques i el Puigmal.
El Maria Martí és el primer vi regulat del Ripollès que surt al mercat
La iniciativa familiar va arrencar el 2018, amb l'objectiu final d'elaborar un vi de muntanya "de qualitat". En aquell moment, Joan Miquel Jaume i els seus germans i familiars es van entestar a fer créixer vinyes en uns terrenys familiars on antigament hi havien pasturat vaques. Jaume explica que sempre han sigut aficionats al vi i l'objectiu era tirar endavant un projecte "singular, jove, petit i vinculat a la terra" que els omplís.
Una aposta "arriscada"
El primer, relata, va ser encarregar els estudis geològics dels diferents terrenys i escollir els que tinguessin més hores de sol. Amb la seva voluntat per fer un vi singular, el 2019 hi van plantar 2.300 ceps amb una aposta poc comuna per un vi de muntanya: riesling i garnatxa blanca. "El riesling és una aposta segura, una varietat de cicle curt, i després vam escollir la garnatxa blanca, una varietat autòctona i més mediterrània". L'aposta per la garnatxa blanca, explica, va ser també per una qüestió de "viabilitat" del projecte. "Ens permetia fer més litres de vi i també li donava estructura i una amplitud en boca". Dos aspectes que, segons Jaume, poden oferir un cupatge "que realment agradi al públic". Tot el procés a la vinya és ecològic i es troben en procés de certificació.
Sempre han sigut aficionats al vi i l'objectiu era tirar endavant un projecte "singular, jove, petit i vinculat a la terra"
La família es mostra molt orgullosa del vi que han aconseguit. Tot i que insisteixen que cal anar "pas a pas", i comprovar que el vi "agrada" i se situa bé en botigues d'alimentació i restaurants, tampoc amaguen la intenció que en un futur el projecte segueixi creixent al territori. "Tenim diverses idees al cap, potser plantar altres varietats, potser continuar amb les mateixes i ampliar terrenys", explica Joan Miquel Jaume. "No se sap, però està clar que el projecte evolucionarà".