Quimser: més de mig segle fabricant productes químics per a la indústria del cuir

L'empresa va celebrar l’any 2016 els seus 50 anys i afirma que la seva trajectòria ha estat possible gràcies al que consideren els seus pilars fonamentals

Quimser és una empresa familiar fundada l’any 1966 | Cedida Quimser és una empresa familiar fundada l’any 1966 | Cedida

Quimser és una empresa familiar fundada l’any 1966 per Salvador Esquerra Romeu, qui va aprendre la professió del seu pare i va començar en solitari, al barri adober d’Igualada, l’activitat de comerç de productes químics per a la indústria del cuir. Pocs anys després, traslladà l’activitat industrial a un petit local d’Òdena. En aquest polígon, Salvador Esquerra Romeu va començar la construcció de la primera de les naus industrials que avui ocupa l’empresa, que s’han anat ampliant i modificant fins a configurar l’actual equipament industrial.

Actualment, l’empresa està dirigida per tres dels quatre fills del fundador i la incorporació de la tercera generació és part del motor que els fa seguir creixent després de 50 anys en el sector de la fabricació i comercialització de productes químics per a la indústria del cuir.

Qualitat, especialització i assessorament tècnic

Destaquen com a factors clau la qualitat dels seus productes, la vocació de servei al client, i l’afany constant de recerca disseny i desenvolupament de productes. Disposen de tres línies de producció: líquids (olis i engreixos), sòlids i acabats que es tradueixen en un ampli catàleg de solucions per a totes les fases de l’adobament i acabat del cuir. L’assessorament tècnic que ofereixen és imprescindible, segons Quimser, per a l’èxit en la selecció i aplicació dels seus productes, considerant aquest servei pre i post-venda fonamental en la seva activitat.

Tanmateix, amb la vocació d’aportar solucions a altres àmbits industrials, i de diversificar el seu camp d’actuació, subministren especialitats a altres sectors com el paperer, tèxtil, construcció, arts gràfiques i cautxú.

Reconeixent el seu treball i posició en el mercat, a mitjans de l’any 2013 la companyia sud-africana Mimosa Extract Company els confia la distribució en exclusiva a Espanya dels seus extractes vegetals. Aquest fet els consolida com una empresa de referència en l’àmbit de l’aprovisionament d’extractes vegetals per a la indústria del cuir.

Internacionalització – Think global act local

La venda dels seus productes a escala europea i, sobretot, internacional ha estat un altre dels factors claus en la seva evolució i consolidació empresarial. L’empresa té avui una àmplia experiència exportadora que li ha permès seguir creixent al llarg dels anys i, en determinats moments, mantenir-se en el mercat superant crisis d’àmbit econòmic general.

Quimser celebra els seus 50 anys | Cedida

Quimser celebra els seus 50 anys | Cedida

Inicien l’aventura d’exportar als anys 80. Actualment, més d’un 50% dels seus productes arriben a més de 20 països de 4 continents. Els seus principals mercats a escala internacional es podria dir que són l’asiàtic (Índia, Pakistan i Hong Kong, entre d’altres) i Marroc. La vocació és seguir exportant, augmentant volum de vendes a països on ja tenen presència i guanyar-la a nous països per tal de consolidar la seva trajectòria exportadora. El mercat nacional representa al voltant d’un 50% de la seva facturació total, corresponent un percentatge molt significatiu a Catalunya, seguida de la Comunitat Valenciana.

Integritat, respecte i compliment normatiu

Compromesos amb el compliment de l’extensa i diversa normativa que afecta a la seva activitat, ja sigui en matèria de qualitat i seguretat de producte, REACH, CLP, medi ambient, seguretat industrial, prevenció de riscos laborals, entre moltes d’altres. Segons afirmen, els seus procediments, processos i polítiques d’actuació segueixen i sempre han seguit criteris d’integritat, respecte i adaptació a la normativa aplicable i de qualitat ISO.

Equip humà

La motivació i competència del seu equip de professionals ha estat un altre un altre dels pilars fonamentals per al desenvolupament de Quimser. El seu compromís en l’àmbit laboral es tradueix, entre d’altres aspectes, en un 100% de contractació de forma indefinida, en la paritat entre homes i dones del seu equip humà i en l’interès per donar formació continuada als seus professionals.

Compromís social

Quimser no només desenvolupa la seva activitat en un marc ètic de compromís amb el seu equip humà, clients i proveïdors (en un 95% de proximitat), sinó que integra la responsabilitat social en tots els àmbits de l’empresa, col·laborant també amb diverses comunitats, institucions, entitats benèfiques i socials, i activitats culturals i esportives del municipi, entre d’altres.

La nau de Quimser | Cedida

La nau de Quimser | Cedida

A nivell associatiu, Quimser agraeix el suport que rep de la Unió Empresarial de l’Anoia i aplaudeix la feina que es fa de l’entitat per al sector químic, donant-los la possibilitat de crear sinergies entre les empreses de la comarca o ajudant-los entre altres aspectes com el formatiu. Per altra banda, a escala comarcal i local, consideren molt important l’aposta d’Igualada per ser un referent en la formació d’experts en el sector químic i de l’adobament de la pell, la creació de la Càtedra A3 in Leather Innovation així com el desenvolupament de projectes estratègics com el projecte Capital Europea de la Pell de Qualitat.  Després de 50 anys, el seu desig per al futur és seguir complint molts anys més per tal de seguir oferint productes de qualitat i identificant les necessitats dels seus clients per traduir-les en solucions.

Més informació
El repte de les empreses del metall de l’Anoia
Artesans del paper reciclat des del segle XVI
Àuria dóna "una segona oportunitat" a les bobines de fibra òptica d'Iguana
Avui et destaquem
El més llegit