• Territori
  • Ruralmind conquista el turisme de muntanya

Ruralmind conquista el turisme de muntanya

El portal especialista en allotjament rural, ideat per dos estudiants d'Esade fa dos anys, aposta per un producte de qualitat a bon preu en un sector en ple creixement

Equip de Ruralmind
Equip de Ruralmind
12 d'Agost de 2014
Act. 25 d'Agost de 2014
Ja sigui estiu, setmana santa o en escapades de cap de setmana, Catalunya és una de les comunitats més escollides pels qui opten pel turismerural a l'Estat espanyol. A més a més, lidera pel que fa al lloguer tant de cases senceres com d'habitacions, el que la converteix en una regió idònia pels qui viatgen amb família, però també amb amics i en parella.

Tot són les dades que revela el darrer estudi del portal especialitzat Escapada Rural, el mateix que descobreix el gran nínxolde mercat que ha obert aquest nou concepte de vacances. Especialment pel que fa a escapades curtes i de cap de setmana, i amb una especial predilecció pel territori. Un 90% dels propietaris participants en l'enquesta reconeix rebre, en la seva majoria, turistes catalans, mentre que Madrid i la Comunitat Valenciana es converteixen en la segona i tercera zona emissora.

Sense deixar enrere els hàbits de consum que presenta aquest turista, cal destacar l'obtenció d'informació dels habitatges en lloguer: més del 40% ho fa a través de portals especialitzats i les webs de les cases. I és aquí on queda del tot clara la bona elecció de Carles Royo i Clara Sellarès, dos exestudiants d'Administració i Direcció d'Empreses de l'escola de negocis ESADE que van donar forma al seu treball de final de carrera i van obrir un agrupar de turisme rural i activitats d'aventura anomenat Ruralmind.

Un producte de qualitat per fidelitzar el client
L'oferta de la pàgina contempla des d'estades en casa rurals, fins a sortides en bicicleta, excursions en globus o la pràctica d'esquí i ràfting. Però per poder promocionar-se al web de Ruralmind, han de passar uns filtres i un protocol de supervisió que garanteixi la qualitat i seguretat del servei, segons explica el director comercial, Cristian Garcia. "Avui en dia el mercat s'ha estandarditzat i es prioritza el preu per sobre de la qualitat, nosaltres preferim fixar uns estàndards de qualitat i després uns preus que ens permeten ser justos amb els clients", afegeix.

És així com el portal es desmarca de la competència gràcies a les altes exigències d'ús turístic que ofereix. Un procediment que fins i tot ha cridat l'atenció de Danone, amb qui han signat un acord que es basa a oferir paquets d'escapades i experiències bescanviables pels punts de l'empresa de iogurts amb què premia als consumidors.

Més enllà de l'empenta que pot suposar per a Ruralmind, Garcia celebra la col·laboració pel fet de ser una companyia amb uns mateixos ideals que el portal turístic: "Danone es preocupa pel client, per la seguretat, la garantia i la qualitat; i comparteix el nostre target, les famílies".

Preus competitius i suficients per millorar el servei
Els guanys s'obtenen per tres vies: subscripció al web, comissió i instal·lació d'un software. Les quotes no discrepen amb el que marca el mercat, només es desmarquen els paquets d'escapades i activitats que crea Ruralmind, que són beneficis nets extrets de productes exclusius del portal i a un preu assequible.

El software seria un dels valors afegits de la companyia. Garcia ho concep com "un motor de reserves de marca blanca" destinat a les empreses petites que no tenen prou recursos per programar o gestionar el web. "Facilita la selecció de dies, preus i altres variables, però també hi ha informació sobre la casa que ajuda a posicionar la pàgina en els cercadors d'Internet", precisa. La petita quantitat que perceben pel servei els ajuda a amortitzar el programa de reserves, el que no deixa de ser una via per sincronitzar en temps real Ruralmind i l'allotjament en qüestió.

Creixement lent, però continuat
"Ens anem posicionant a poc a poc, però cada dia som més presents al mercat". El director comercial i soci no confia en les puntes de creixement, per això rebutgen la tònica que segueix en aquests moments el sector. "Els diem a les empreses que respectem els seus preus, perquè no els podem dir com han de vendre els seus serveis, i així intentem també trencat els preus que han marxat les agències i que han estacionalitzat el mercat", puntualitza.

Després de dos anys d'activitat, tenen gairebé 500 contractes signats i en funcionament. Preveuen, a més, que l'acord amb Danone els proporcioni els permeti tancar-ne 300 més en els pròxims mesos. "El normal és tenir-ne, a hores d'ara, uns 3.000, però no arribem a aquests números perquè filem prim per donar un servei de qualitat", matisa sense cap mena d'inconvenient.

Les reserves anuals ascendeixen a poc menys de mil. No obstant això, remarca que és una xifra més que suficient per mantenir en peu el projecte i no trencar cap contracte signat. I és també el nombre de clients que ja els ha fet superar la barrera de les pèrdues i mirar amb tranquil·litat la inversió aportada pels tres socis. Tota, assegura Garcia, provinent dels estalvis de cadascun d'ells.

Precisament ha sigut el director comercial l'últim en adquirir participacions de la companyia. La seva aportació ha sigut tan monetària com en forma de coneixement i contactes: "Ara comptem amb proveïdors d'Andorra i Aragó, i fins i tot parlem amb Catalunya en miniatura".

El setembre del 2013 va ser el punt d'inflexió. França i la Comunitat Valenciana s'han sumat a la llista, i Ruralmind ha crescut amb una ampliació de capital per millorar la plataforma pel que fa a disseny, programació i continguts, i donar feina a una plantilla de dotze persones.