Sabadell celebra el primer Congrés Català de Pobresa Energètica

Amb 400 professionals i 80 ponents, la trobada acull la presentació de programes com el d'Eficiència Energètica i suport a les famílies vulnerables de Santa Perpètua de Mogoda

Fira Sabadell acull entre aquests dijous i divendres el primer Congrés Català de Pobresa Energètica, una trobada amb participació de 400 professionals i 80 ponents nacionals i internacionals. L'esdeveniment està coorganitzat pels ajuntaments de Sabadell, Barcelona i Badalona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'associació Ecoserveis, la Diputació de Barcelona i la Taula del Tercer Sector. El congrés compta amb experts acadèmics, socials i del món local entre els quals destaca la presència de Harriet Thomson, professora de la Universitat de Manchester i experta en pobresa energètica, qui ha pronunciat la conferència inaugural Pobresa energètica: un problema comú de la Unió Europea.

El paper dels mitjans de comunicació, el repte d'identificar les llars en situació de vulnerabilitat, les alternatives de finançament dels costos derivats de la pobresa energètica, etc. Són alguns dels temes que s'han tractat durant aquest matí de dijous. Aquest migdia també es donen a conèixer diferents iniciatives municipals proactives en l'atenció contra la pobresa energètica, entre les quals destaquen els ajuntaments de Mataró, Tarragona i Santa Perpètua de Mogoda.

L'exemple de Santa Perpètua
L'alcaldessa d'aquest últim municipi, Isabel Garcia, explicarà la primera edició d'aquest programa a través del qual s'han atès unes 225 famílies derivades del departament de Serveis Socials; s'han realitzat 183 assessories energètiques a les llars, a la majoria de les quals s'han dut a terme intervencions de millora energètica. D'aquestes, a 115 s'han tramitat modificacions en els contractes de subministrament elèctric per tal d'obtenir tarifes més avantatjoses per a les famílies.

Participants del programa d'eficiència energètica de Santa Perpètua. Cedida

A més, cinc veïns del municipi, contractats per l'Ajuntament en un pla d'ocupació, han dut a terme aquesta tasca d'acompanyament a les famílies més vulnerables durant els darrers sis mesos.

Garcia es mostra molt satisfeta pels resultats obtinguts i amb l'equip que ha dut a terme el projecte. "Les cinc persones contractades i la coordinadora, s'ho han agafat amb molts ànims i ha funcionat molt bé, també amb estreta coordinació amb Serveis Socials, Desenvolupament Local i Plans Estratègics", ha detallat. El projecte ha estat subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya a través del programa Treball als barris, al qual poden concórrer els municipis beneficiaris de la Llei de barris, com és el cas de Santa Perpètua amb el Pla de Can Folguera.

En aquest sentit, l'alcaldessa ha explicat que l'Ajuntament ha tornat a sol·licitar la renovació a la nova convocatòria d'aquest ajut i hi ha avançat que també "ens agradaria fer-lo extensiu amb recursos propis a la resta del municipi".

 

Avui et destaquem
El més llegit