Sant Cugat vol que el 30% dels nous habitatges siguin protegits

A diferència de Barcelona, la ciutat vallesana no obligarà els promotors a fer-ho sinó que els "induïrà"

Millores per part del Govern en la lluita contra els desnonaments | Artur Ribera Millores per part del Govern en la lluita contra els desnonaments | Artur Ribera

El govern de Sant Cugat del Vallès vol que el 30% dels nous habitatges siguin protegits amb l'objectiu de facilitar l'accés a l'habitatge i incidir en el preu de mercat, ja que Sant Cugat és una de les ciutats més cares de l'estat. Per fer-ho, aprovarà una modificació urbanística que "indueixi" a propietaris i promotors de noves construccions a fer un 30% d'habitatge de protecció a un preu per sota del mercat. En cas que els promotors no vulguin complir amb aquest 30%, l'Ajuntament de Sant Cugat es reserva el dret a comprar els solars per construir ells mateixos els habitatges i reservar un 30% per pisos protegits.

D'altra banda, la modificació també ha de permetre la compra de blocs d'habitatges que estiguin a punt de ser adquirits per fons d'inversió o un únic propietari per dedicar el 30% a habitatge protegit. També quan es tirin a terra cases antigues del centre de la ciutat per fer nous blocs, els propietaris hauran de complir aquest percentatge o, en cas contrari, l'Ajuntament podrà adquirir l'àrea.

Més info: Barcelona obliga a reservar un 30% de pisos nous a habitatge social

A més, l'Ajuntament de Sant Cugat es compromet que el 50% de les noves promocions de les zones de nou creixement del municipi també siguin d'habitatge protegit de lloguer.

En el cas que els promotors privats tirin endavant el 30% dels pisos protegits de noves construccions, aquests podran ser de venda o de lloguer, però amb les condicions de preu i la llista d'usuaris de Promusa. En cas que l'Ajuntament de Sant Cugat sigui l'encarregat de fer-ho, el compromís és que siguin sempre de lloguer.

El camí de Barcelona

A diferència de Barcelona, que ha aprovat una normativa per obligar que ho facin, Sant Cugat vol induir a propietaris a fer-ho. En cas que no vulguin, l'Ajuntament es reserva la possibilitat de comprar els solars i o els blocs i tirar endavant ell mateix el 30% d'habitatge protegit. "La proposta de Barcelona té una debilitat jurídica. Nosaltres no obliguem, induïm que ho facin per voluntat pròpia. És una estratègia realista", ha assegurat l'alcaldessa.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Sant Cugat es reserva un pressupost inicial d'1,8 milions d'euros per tal de poder adquirir els solars o promocions. És una partida inicial, tenint en compte que si s'adquireixen solars per construir nous habitatges, la venda d'una part de pisos lliures permetrà finançar la construcció d'un 30% d'habitatge protegit.

Front comú a l'Àrea Metropolitana

L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès també ha demanat fer un front comú a tota l'Àrea Metropolitana per fer front a aquesta problemàtica. "El preu de mercat s'ha incrementat de forma notable, no només a Sant Cugat, sinó a tot l'entorn", explica. És per això que veu necessari que més ciutats impulsin iniciatives com aquestes per tenir un efecte real en els promotors i poder incidir conjuntament en el mercat.

"Hem de fer tot el possible per ajudar a les persones a quedar-se en els seus habitatges", ha finalitzat Carmela Fortuny.

Més informació
Qui resol el trencaclosques de l’habitatge a Barcelona?
Avui et destaquem
El més llegit