
"A partir dels 30, és impossible encertar en com fer-ho a Internet", ha admès sense complexos Antonio González-Barros (Palamós, 1961). Ha estat el convidat aquest divendres del fòrum empresarial Santcugatribuna. González-Barros, malgrat superar els 50, presideix el grup Intercom, que ha incubat grans potències d'Internet i que factura 88 milions d'euros. Ha desgranat com fer-ho en un context econòmic canviant, inestable, però sobretot amb futur desconegut.
En una economia on la xarxa s'està imposant, "és molt difícil encertar", ha dit l'empresari. "I conforme menys cabell té el directiu, més distanciat està de la realitat", ha subratllat. Cal apostar, doncs, per renovar coneixement, mantenir-se constant, ser permeable i actuar amb valors ètics.
El president d'Intercom ha compartit la seva fórmula amb els assistents del fòrum: "S'ha d'aprendre, desaprendre i tornar a aprendre", ha recordat. Creu que bona part dels actors empresarials del país s'han mantingut fixos en els seus "patrons i paradigmes per solucionar les coses", quelcom que considera incompatible amb un entorn econòmic canviant.
Per canviar-ho, el sistema d'ensenyament hauria de ser més pragmàtic, amb major presència de continguts per parlar en públic, per interactuar amb altres persones i per saber escoltar. "És vital per la vida expressar-se en públic", ha destacat.
Grans idees
I ha recordat que els emprenedors que se n'han sortit són aquells que han sabut "imaginar quelcom que no existeix" i "han tingut una bona visió". Com ja havia avançat en una entrevista amb VIAempresa, González-Barros adverteix d'un altre condicionant: "No arriben lluny els que fan trampa", diu el màxim responsable de l'empresa que ha incubat èxits com Infojobs, Emagister i Softonic.
Per l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa (CiU), és un "privilegi" que el grup Intercom tingui la seu a la ciutat vallesana. Conesa ha celebrat també que la multinacional Endress Hauser hagi anunciat que instal·larà la seu corporativa al municipi, així com l'arribada a la ciutat de les oficines de l'empresa Win Systems.
En aquest sentit, l'alcaldessa ha reiterat la necessitat de convertir la ciutat vallesana en un "ecosistema" òptim per a la creació i el creixement d'empreses. Això sí, Conesa vol fer compatible el "teixit empresarial fort" de Sant Cugat amb una "visió social" que garanteixi l'estat del benestar.
Com a organitzador, Frederic Boix, president de Sant Cugat Empresarial, ha subratllat la importància d'interrelacionar-se entre agents econòmics. També ha demanat que, ara més que mai, cal evitar "els depredadors de valors".
Precisament aquest divendres Sant Cugat Empresarial, amb 130 empreses associades, ha signat un conveni de col·laboració amb VIAempresa.