Un segell de qualitat de productes de proximitat de Roses

Els empresaris de la ciutat creen un distintiu, Gastronomia d'Origen, per potenciar la gastronomia i el producte local

El port de Roses, ciutat que ha creat un segell de qualitat de productes de proximitat | ACN El port de Roses, ciutat que ha creat un segell de qualitat de productes de proximitat | ACN

Els empresaris de Roses han creat un segell per potenciar la gastronomia i el producte local com a pol d'atracció turístic. El distintiu, que rep el nom Gastronomia d'Origen, garantirà que els restaurants i altres establiments fan servir producte de proximitat a l'hora de fer els plats. El distintiu, d'entrada, neix amb dues categories: una reconeix la cuina especialitzada en productes de mar i l'altra, la cuina de mercat. En una primera fase, s'implantarà a Roses, però la voluntat és que també s'estengui als restaurants de tot l'Alt Empordà.

El projecte està cofinançat pel Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) i destaca que arran de la pandèmia s'ha reforçat l'aposta pel quilòmetre 0. La creació del segell és una iniciativa impulsada per l'Associació d'Empresaris Roses-Cap de Creus. L'entitat, que representa més de 200 empresaris del municipi, té la voluntat que estigui plenament actiu a partir del 2021. Aquesta és una de les primeres accions que ha impulsat la Taula de Gastronomia que l'associació d'empresaris rosincs va crear arran de 'Les xerrades per a la revolució turística'. Aquestes jornades de debat, que es van celebrar l'any passat, volien posar damunt la taula quin és el model turístic que es vol per als propers anys a Roses.

A més, l'entitat remarca que l'aposta pel producte de quilòmetre 0 cada vegada és més necessària. Si bé el canvi climàtic ja l'havia posada de manifest, la crisi provocada per la covid-19 ha evidenciat "ara més que mai" la necessitat d'impulsar els productes de proximitat. "Els ciutadans cada vegada agafen més consciència en aquest sentit, i això fa que calgui impulsar iniciatives que ofereixin garanties als clients i valor afegit als establiments", diuen des de l'associació.

Més info: Els empresaris de Roses demanen ajuts directes i reducció de taxes

S'ha previst una acreditació Premium per als establiments que assoleixin un nivell d'excel·lència més elevat. Des de l'associació ja s'ha fet un llistat amb quins seran aquells productes que caldrà fer servir a la cuina per obtenir el segell. Sobretot, el peix de les confraries del territori, però també els vins i olis de la DO Empordà i la resta d'aliments que surten de la comarca (carns, embotits, ous, làctics, verdures, hortalisses, fruites, pa, arròs...). Fent especial incidència en els productes de temporada.

L'associació destaca que el segell és garantia de qualitat. I que el seu naixement també dona resposta a una demanda del sector. "És una manera d'acreditar l'autenticitat de la cuina i una eina de promoció dels productes locals, dels productors i per a la restauració", remarquen des de l'associació.

Més informació
150 empreses de Roses s’uneixen en una gran associació multisectorial
Amb els productes de proximitat no cal guardar les distàncies
És temps de proximitat
Avui et destaquem
El més llegit