Semen Cardona, l'èxit d'innovar al món rural

L'empresa del Bages, creada el 1996, és líder estatal en producció i comercialització de semen porcí, una oportunitat de negoci que va veure Maria Àngels Rial Villa, en adonar-se'n de la mala qualitat de la carn de porc

Quan als anys 80 la fundadora i gerent de Semen Cardona, Maria Àngels Rial Villa, va anar a l'empresa solsonina Lacetània per saber si podien formar-la en inseminació porcina, alguns no se la van prendre gaire seriosament estranyats pel fet que una dona s'interessés per un procediment que fins llavors feien homes.

"Era molt joveneta, s'estava implantant aquesta tècnica i no tenia cap titulació", afirma Rial. Per demostrar que no servia per aquesta feina, li van fer extreure semen d'un porc allà mateix. "Van treure el més gros, més vell, més brut i que feia més por", recorda amb un somriure la gerent de Semen Cardona. Ara Lacetània és una de les empreses que formen part de Semen Cardona.

"Amb el temps la persona que em va dir que no servia i que justament m'havia de formar, però no ho va fer perquè li feia una mica de mandra, s'ha convertit en un dels meus treballadors", sosté aquesta empresària. "No es pot menysprear mai ningú perquè et poden sorprendre", afegeix. Aquesta anècdota, no exempta d'ironia, demostra com aquesta empresària bagenca no s'ha aturat mai davant els obstacles i ha aconseguit despuntar en un sector tradicionalment masculí a cops de constància, modèstia i molt treball.

Millorar la qualitat de la carn de porc, l'oportunitat de negoci
La història de Semen Cardona és, sens dubte, la història de la tenacitat de Maria Àngels que fa tres dècades va veure una oportunitat de negoci en adonar-se'n de la mala qualitat de la carn de porc. Un problema que la inseminació artificial podia resoldre tot aconseguint matar dos pardals d'un tret: incrementar la fertilitat i millorar alhora l'espècie. Després de formar-se a Madrid, va crear un petit laboratori a l'explotació agrícola que la família Coletas Rial tenia a Cardona. Aquest va ser el germen de l'empresa.


La inseminació artificial porcina, una tècnica àmpliament estesa
El boca-orella entre els ramaders va fer que l'empresa familiar, que fins llavors només utilitzava la inseminació en la seva explotació, decidís donar el salt i expandir-se, el 1996, amb la creació de Semen Cardona. Inicialment l'empresa va haver d'invertir molt en innovació. "Era una tècnica molt nova i havíem d'investigar perquè si no ho fèiem nosaltres, no ho feia ningú", diu Maria Àngels Rial.

Avui dia, en canvi, la inseminació artificial està totalment estesa i es fa servir en un 99% dels casos. "Ara som una empresa de serveis que s'encarrega d'oferir mostres de semen porcí, la innovació ens la porten les empreses de genètica", explica l'empresària bagenca. Semen Cardona s'ha convertit en una de les grans indústries del sector agrari espanyol, a més de líder estatal en la producció i comercialització de semen porcí multi-genètic.

Noves obertures per aquest 2015
Actualment el grup disposa de vuit delegacions a tota Catalunya i una a l'Aragó. L'any passat tenien 1.000 mascles i van sortir 2 milions de dosis de semen porcí de les seves instal·lacions. Enguany esperen incrementar aquestes xifres i arribar als 1.500 sementals gràcies a l'obertura de nous centres, un més a Catalunya i un altre a la Rioja, i a l'ampliació d'un dels ja existents a casa nostra.

L'exportació només suposa un 2% de la seva producció i bàsicament va destinada a Àsia i Sud-amèrica on precisament han obert una delegació a Mèxic. "Són línies molt concretes, per fer millora genètica en el país de destí", aclareix Rial.

La biomedicina, un nou repte per Semen Cardona
L'empresa, que des del 2008 també comercialitza semen de conill, s'ha endinsat aquests darrers anys en el món de la biomedicina de la mà de Specific Pig, una start-up que es dedica a la cria i comercialització de porcs nans per a la investigació biomèdica i de la qual Maria Àngels Rial és presidenta. "Nosaltres som els que fem els creuaments i tot allò relacionat amb la reproducció d'aquest porc", apunta. Un altre repte més per aquesta empresària inconformista i inquieta amb una visió de futur que ha quedat demostrada i recompensada amb el temps.

Avui et destaquem
El més llegit