160 particulars i entitats presenten recurs contra la central fotovoltaica més gran de Catalunya

Shell vol instal·lar 365.664 panells solars a la Conca de Barberà i l'Urgell

Imatge del poble de Belltall (Conca de Barberà) | ACN Imatge del poble de Belltall (Conca de Barberà) | ACN

Un conjunt de 140 particulars i 25 entitats i administracions locals han presentat al·legacions contra la construcció de la central fotovoltaica més gran que es vol projectar a Catalunya. Shell Desarrollo, firma amb seu a Sevilla, vol instal·lar 365.664 panells solars a terrenys agraris situats, en gran part, als municipis de Belltall, Forès, Solivella, Vallfogona de Riucorb i Montblanc (Conca de Barberà), i els de Vallbona de les Monges i Ciutadilla (l'Urgell).

Segons recull l’ACN, els recursos incideixen en els efectes que el projecte pot tenir sobre la biodiversitat, el paisatge, el patrimoni cultural i el turisme. A més, a la zona s’ha detectat la presència d’una espècie en perill d’extinció, l’àliga cuabarrada. L’empresa promotora també preveu construir dues subestacions elèctriques i tres línies de mitja tensió soterrades. 

Els informes tècnics del Consell Comarcal de la Conca de Barberà apunten que, amb la instal·lació de la central solar, el node elèctric de la Conca quedarà saturat i en un futur s’hauran de descartar tots els projectes vinculats a la generació de comunitats energètiques d’autoconsum. Els ajuntaments dels territoris afectats es queixen dels pocs recursos que tenen per fer front a projectes grans i complexos. 

Més informació
L'energia solar tèrmica, l'alternativa per la indústria
L’energia solar a l'abast de tothom
Inversió de 60 MEUR a la Conca de Barberà
Avui et destaquem
El més llegit