Tractorada a Cervera per reclamar ajuts que compensin les pèrdues de la sequera

Unió de Pagesos critica la inacció d'Acció Climàtica i afirma que el sector va tenir l'any passat pèrdues de fins al 80%

Tractors aturats a la rotonda d'accés a l'A-2 de Cervera mentre sota el pont es veu l'autovia | ACN Tractors aturats a la rotonda d'accés a l'A-2 de Cervera mentre sota el pont es veu l'autovia | ACN

Mig centenar tractors han participaten una marxa lenta a la Segarra per reclamar al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural un ajut directe per als productors cerealistes de secà que en la darrera campanya van perdre bona part de la producció degut a la sequera, les gelades de l'abril i la calor del maig del 2022. Unió de Pagesos, convocants de la protesta, critiquen la inacció del Departament i afirmen que hi ha explotacions que l'any passat van tenir unes pèrdues de fins al 80%. La tractorada ha col·lapsat durant una hora la rotonda d'accés a l'A-2 de Cervera i ha continuat per l'L-311 fins a Tarroja de Segarra, coincidint amb l'operació sortida de Setmana Santa a les carreteres.

Des d'Unió de Pagesos, convocants de la tractorada, xifren en 180 milions d'euros les pèrdues econòmiques del sector cerealístic en la darrera campanya degut a danys climàtics. El responsable d'Herbacis del sindicat agrari, Santi Caudevilla, ha explicat que el sector ha patit una "davallada d'ingressos mai vista i pèrdues milionàries", que han arribat fins al 80% en algunes explotacions.

Més info: Alcarràs o per què protesten els pagesos

Davant d'això, exigeixen a l'Administració un ajut de 100 euros per hectàrea per compensar aquestes pèrdues com el que ja s'ha concedit als sectors de la fruita dolça i l'ametlla. Des del sindicat, però, critiquen la inacció d'Acció Climàtica i diuen que no fan cas a les seves reivindicacions. "Fa temps que estem batallant però els hi entra per una orella i els hi surt per l'altra, i un perd la paciència i diu, potser que fem una acció amb més contundència", ha indicat Josep Guitart, agricultor del Bages.

Més informació
L’edat dels pagesos: una bona 'fake news'?
Per què protesten els pagesos?
Avui et destaquem
El més llegit