La transformació sostenible de les empreses en 90 dies

El Fòrum Carlemany va reunir representants de més de 70 empreses per reflexionar sobre la transformació sostenible

Joan Roca, durant les jornades del Fòrum Carlemany | Cedida Joan Roca, durant les jornades del Fòrum Carlemany | Cedida

"Un codi ètic responsable i retornar a la societat el que la societat ens dona". És el missatge que el xef Joan Roca, del Celler de Can Roca, va llançar a les empreses durant la Jornada Supertransversal del Fòrum Carlemany, centrada enguany en la sostenibilitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. L'entitat, que treballa per l’excel·lència en la gestió empresarial i la millora contínua dels negocis, va voler reflexionar sobre com s’estan adaptant les companyies a la nova realitat econòmica sostenible.

L’economista Oriol Amat va analitzar quin és el model de negoci viable per incloure els Objectius de Desenvolupament Sostenible i va advertir que "l’esperança de vida d’una empresa està entre 10 i 14 anys" i el fet que el ritme de canvi de moltes companyies és "més lent que en el seu sector". Per això, la seva aposta és accelerar la transformació: "En noranta dies pots transformar una empresa amb accions ràpides. La participació de tothom és imprescindible i el lideratge és un paper clau". A més, va recordar que els processos de transformació cal afrontar-los cada pocs anys.

El benestar dels treballadors

Més de 120 persones d'una setantena d'empreses van participar en la jornada del Fòrum Carlemany i es van dividir en grups de treball per compartir experiències en àmbits com el malbaratament alimentari, l'economia circular, les energies netes, la mobilitat sostenible o el treball decent. Entre les conclusions, es va remarcar que es necessiten líders que "acompanyin les persones", "dones en els càrrecs d’alta responsabilitat" i "estratègies per captar talent jove". Així mateix, es va insistir que cal fomentar "el benestar dels treballadors". 

L’objectiu de la jornada és compartir experiències entre els empresaris i directius de les empreses per establir les bases perquè les empreses avancin amb l’assoliment dels ODS. A banda de tractar les diferents accions centrades en impacte mediambiental, social i econòmic, la jornada es va centrar en les aliances estratègiques que poden crear entre les diferents empreses del Fòrum. També hi van participar el doctor Martí Boada, expert en ciències ambientals, i Àngel Castiñeira, professor d’ESADE.

Avui et destaquem
El més llegit