• Territori
  • Els apartaments turístics de Girona lluiten contra l'intrusisme

Els apartaments turístics de Girona lluiten contra l'intrusisme

La patronal insta els ajuntaments a realitzar més inspeccions

Imatge d'un conjunt d'apartaments turístics a l'Estartit | iStock
Imatge d'un conjunt d'apartaments turístics a l'Estartit | iStock
ACN | Redacción VIA Empresa
Girona
26 de Juny de 2023

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona vol intensificar la lluita contra l’intrusisme per evitar que es lloguin apartaments al marge de la llei. El sector celebra que arran de la pressió ja s'hagin obert els primers expedients contra allotjaments il·legals, però també reclama més implicació dels ajuntaments. 

 

De fet, la patronal denuncia que la majoria no actuen per evitar els fraus. La seva presidenta, Esther Torrent, demana als consistoris que "es preocupin" per saber quants allotjaments il·legals hi ha als seus municipis i que hi posin fre amb inspeccions. Torrent lamenta, però, que en comptes d'això, n'hi ha que es dediquen "a posar el focus sobre altres qüestions que no tenen a veure amb el sector i el demonitzen".

Coincidint amb l'inici del gruix de la temporada turística, l'ATA intensifica la campanya contra els apartaments que no estan legalitzats i també contra els que incompleixen la normativa d'habitatges d'ús turístic (HUT). L'associació assegura que, arran de la tasca que ha fet l'entitat, el nombre d'allotjaments il·legals s'ha anat reduint en els darrers anys.

 

Entre d'altres, gràcies a la feina de "cerca, detecció i comprovació" que s'ha fet des de l'ATA per fer aflorar aquestes "activitats clandestines". Però també, amb tota aquella altra que s'ha centrat a conscienciar el sector sobre la problemàtica (a través de conferències i ponències amb les associacions turístiques, anuncis publicitaris i escrits al blog i xarxes socials).

Tot i aquest "treball intens", però, l'ATA lamenta que encara queda molta feina per fer. "Encara hi ha qui no compleix amb el marc legal vigent", critica el sector, en referència a la normativa que regula els HUT. Entre d'altres, perquè hi ha allotjaments que no porten a terme els preceptius registres fiscals o de viatgers, no recapten l'impost d'allotjaments turístics o no fan la declaració d'ingressos com pertoca. "No presten un servei de qualitat, perjudiquen la imatge del sector i la destinació i, allò que és més preocupant, especulen amb el preu creant un greuge important als professionals del sector", subratlla l'Associació Turística d'Apartaments.